Een soldaat bewaakt het presidentiële paleis in Ankara.
Een soldaat bewaakt het presidentiële paleis in Ankara. © REUTERS

Turkije pakt medewerker NASA op naar aanleiding van mislukte coup

In de nasleep van de mislukte militaire coup van 15 juli hebben de Turkse autoriteiten nu ook een Amerikaans staatsburger opgepakt. De man, een medewerker van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, wordt ervan verdacht banden te hebben met de beweging van geestelijke Fethullah Gülen, die door president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de staatsgreep.

De Turkse krant Hürriyet schrijft dat de man Amerikaans staatsburger is en dat hij op het moment van zijn arrestatie op bezoek was bij familie in de Turkse provincie Hatay. Volgens de gouverneur van Hatay leidde een tip de politie naar de Amerikaan.

De man wordt ervan beschuldigd zich bezig te hebben gehouden met de versleuteling van geheime gegevens voor de 'Fethullahistische terreurorganisatie' (FETÖ), zoals de Turkse autoriteiten en media de beweging van Gülen steevast noemen. De Verenigde Staten hebben nog niet gereageerd op de arrestatie.

Verhoudingen

Uitlevering

Zullen de VS geestelijke Gülen uitleveren aan Turkije? Nee, zegt defensiedeskundige Ko Colijn in een interview (+) in de Volkskrant, en dat zullen de Turken moeten slikken.

De verhoudingen tussen Washington en Ankara zijn sinds de mislukte staatsgreep gespannen. De Turkse regering eist de uitlevering van de in de VS verblijvende Gülen, maar de VS wil eerst bewijs dat hij achter de coup zou zitten. De 75-jarige moslimgeestelijke verblijft momenteel in vrijwillige ballingschap in Pennsylvania. Hij wijst iedere beschuldiging van de hand.

Sinds de couppoging zijn in Turkije vele instellingen gesloten en meer dan 60 duizend mensen die banden zouden hebben met de Gülen-beweging vastgenomen, ontslagen of geschorst. Het gaat onder andere om militairen, overheidswerkers, onderwijzers en wetenschappers.