Archiefbeeld: islamistische oppositiegroep Ahrar al-Sham op een onbekende locatie in Syrië in 2013
Archiefbeeld: islamistische oppositiegroep Ahrar al-Sham op een onbekende locatie in Syrië in 2013 © AFP

Turkije vraagt Duitsland om uitleg na uitgelekt document

Een uitgelekt document lijkt een diplomatieke rel uit te lokken tussen Duitsland en Turkije. Turkije heeft Duitsland om uitleg gevraagd over het document van de Duitse regering waarin de huidige Turkse regering wordt omgeschreven als steunpilaar voor militante islamitische groeperingen. Volgens het document kunnen de Moslimbroederschap in Egypte en de Palestijnse terroristische organisatie Hamas rekenen op steun uit Ankara.

'Deze aantijgingen zijn een nieuwe manifestatie van de verwrongen mentaliteit, die al een tijdje probeert ons land uit te hollen door onze president en regering aan te vallen', reageerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Het ministerie benadrukt dat Turkije 'alle vormen van terrorisme oprecht bestrijdt'.

De opmerkingen, daterend van 10 augustus, zijn afkomstig van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en waren niet voor de openbaarheid bestemd. Het gaat om een vertrouwelijk antwoord op vragen van oppositiepartij Die Linke.

De Duitse omroep ARD bracht het document dinsdag naar buiten. Er wordt gesproken over 'talrijke verklaringen van solidariteit en ondersteunende acties' voor de Moslimbroederschap, Hamas en de islamistische oppositiegroepen in Syrië door de regeringspartij en president Erdogan.

Het Duitse ministerie zei dinsdag in een verklaring dat het document vertrouwelijk is en er daarom geen openbaar commentaar gegeven wordt op de inhoud. Wel heeft het ministerie toegegeven dat er fouten zijn gemaakt met het versturen van het vertrouwelijke document. In een poging de rel te sussen benadrukte een woordvoerder het belang van Turkije in de strijd tegen terrorisme. 'We zijn er sterk van overtuigd dat Turkije de belangrijkste partner is in de strijd tegen Islamitische Staat.'