Trumps prominentste aanhangers wijzen hem nu op zijn belofte: 'Geen stomme oorlogen meer'

Deel rechtse achterban voelt niets voor Syrië-aanval

President Trump voelt de hete adem in de nek van zijn trouwste aanhangers nu hij op het punt staat Syrië aan te vallen. Nadat de VS 4.500 miljard dollar hebben besteed aan de oorlogen in Irak en Afghanistan, dreigen ze opnieuw een 'militair avontuur' aan te gaan. Terwijl Trump juist had beloofd een einde te maken aan het voeren van kostbare oorlogen.

Conservatief commentator en schrijfster Ann Coulter, een van de grootste steunpilaren van Trump in de presidentscampagne, heeft het inmiddels gehad met Trump die ze in 2016 zo bewierookte.

Een bezoek van Coulter, goed voor bijna twee miljoen twittervolgers, onlangs aan het Witte Huis liep zelfs uit op een 'scheldpartij' tussen beiden. Want ze vindt dat Trump zijn rechtse achterban in de steek laat: met de bouw van de muur aan de grens met Mexico is nog niet begonnen en illegale immigranten worden niet hard genoeg aangepakt. 'Oh, de grote verrader', zou Trump hebben gezegd toen de kritische Coulter het Oval Office binnenliep.

En nu dreigt de president, over wie ze in 2016 het boek 'In Trump We Trust' schreef, ook nog Syrië aan te vallen. Met een steen in de maag zag Coulter (56) woensdag hoe Trump overlegde met Amerika's hoogste militaire leiders en een bestraffing van president Assad in het vooruitzicht stelde. 'Wij hebben gestemd voor uitzettingen, een muur, eerlijke handel en geen stomme oorlogen meer', twitterde Coulter, invloedrijk in Trumps conservatief-rechtse achterban, nadat de president had uitgehaald naar Assad. 'Wat wij kregen waren belastingverlagingen en stomme oorlogen.'

Precies vijftien jaar nadat vooral links zich verzette tegen een oorlog met Irak en het bewijs over Saddam Hoesseins massavernietigingswapens wantrouwde, is het nu de beurt aan een deel van rechts Amerika om zich te verzetten tegen een militaire interventie. Sinds de 'gifgasaanval' van zondag in Douma, wordt Trump bestookt door conservatieve commentatoren, columnisten en tv-presentatoren om Amerika niet weer op te zadelen met een duur conflict.

'Oorlog in gerommeld'

Hun boodschap; wij worden in een oorlog 'gerommeld', er is geen hard bewijs dat Assad achter de aanval zat, en wij moeten ons richten op Amerika's eigen problemen. Kortom: Syrië behoort geen prioriteit te zijn.

Pro-Trumper en Fox News-presentator Tucker Carlson, die net als Coulter behoort tot de exclusieve club van 45 personen die door Trump wordt gevolgd op Twitter, betoogde dinsdag dat de president moet oppassen. 'Stel dat Assad chloorgas heeft gebruikt', aldus Carlson (48) in een tweet die vrijwel zeker door de president werd gezien. 'Is het dan wel waard om een oorlog te beginnen? Assad afzetten zal leiden tot chaos. Maakt dat ons veiliger? Hoe is het afgelopen met het afzetten van de regimes in Irak en Libië?' 

Coulter en Carlson, gesteund door sommige conservatieve Republikeinse Congresleden, vrezen dat Trump met een aanval op Syrië juist kiezers in de steek zal laten die op hem stemden omdat hij af wilde van de bemoeienis met het Midden-Oosten. Trump wees in de campagne voortdurend op de duizenden miljarden dollars die waren 'verkwist' in Irak en Afghanistan. Ook bekritiseerde de miljardair president Obama toen deze in 2013 Assad dreigde te straffen voor de grote gifgasaanval in Ghouta. 'Wat zal het bombarderen van Syrië ons opleveren, behalve nog meer schulden en een langdurig conflict?', aldus Trump destijds in een tweet.

Assad vermoorden

De president zit nu in een spagaat. Aan de ene kant wordt hij bestookt door zijn rechtse achterban om zich te houden aan zijn anti-interventionistische retoriek van de campagne. Maar tegelijk moet hij luisteren naar zijn adviseurs, zoals de nieuwe nationale veiligheidsadviseur - en interventionist - John Bolton, die hem erop wijzen dat hij de vermoedelijke gifgasaanval in Douma moet bestraffen. 

De strijd tussen isolationisten en interventionisten dreigt het Witte Huis nog meer te verscheuren. Bolton steunde de 'neo-cons' die tijdens de Bush-regering verantwoordelijk waren voor de Irak-oorlog. Hij geldt als een havik als het gaat om de aanpak van Syrië, Iran en Noord-Korea. De Republikeinse senator Lindsey Graham, die het goed kan vinden met Trump, adviseert de president deze dagen zelfs om Assad uit te schakelen. 'Assad en zijn mensen moeten nu worden beschouwd als oorlogsmisdadigers, als legitieme militaire doelwitten', aldus Graham. 'Als je de kans krijgt om hem uit te schakelen, dan moet je dat doen.'

Maar de conservatieve radio-presentator Michael Savage, naar wiens programma Trump vaak luistert, deed woensdag een klemmend beroep op de president om Syrië niet aan te vallen. Ook hij gelooft niet dat het regime-Assad achter de aanval in Douma zat. Savage wordt genoemd als een van de conservatieve commentatoren die een grote invloed hadden op Trumps presidentscampagne. Savage op Twitter: 'Waarom zouden Assad en Rusland gifgas gebruiken als ze de oorlog aan het winnen zijn? Meneer de president, stop voor het te laat is.'