Trump's belastingaangiftes gepubliceerd: wat maakt dit duidelijk?
© REUTERS

Trump's belastingaangiftes gepubliceerd: wat maakt dit duidelijk?

President betaalde 40 miljoen belasting, herkomst blijft mysterie

Nieuwszender MSNBC kreeg Trumps aangifte over 2005 in handen. Wat blijkt? De president betaalde over dat jaar 38 miljoen dollar.

Donald Trump heeft in elk geval in 2005 tientallen miljoenen euro's aan belasting betaald, ondanks suggesties dat hij dat jarenlang niet had gedaan. Dat blijkt uit twee pagina's van zijn belastingaangifte over 2005, die het televisiekanaal MSNBC de hand heeft weten te leggen.

Trump had steeds geweigerd zijn belastinggegevens openbaar te maken. Dinsdag kondigde MSNBC-presentator Rachel Maddow echter aan dat zij de gegevens in haar programma zou laten zien. Net voordat dat begon, maakte het Witte Huis de cijfers zelf openbaar. Volgens het Witte Huis gaf Trump in 2005 150 miljoen euro (143 miljoen euro) aan inkomen op en betaalde hij daarover 38 miljoen dollar (36 miljoen euro) aan federale belasting. Dat komt neer op zo'n 24 procent belasting over zijn inkomen.

Het blijft onduidelijk waar Trumps inkomsten vandaan komen. De pagina's uit de aangifte tonen in ieder geval wel aan dat de suggestie van The New York Times dat Trump achttien jaar lang geen cent belasting heeft betaald, niet klopt.

'Nepnieuws meevaller. Media in hun hemd gezet door belastingpapieren president', meldde de ultrarechtse website Breitbart News opgetogen. Trumps zoon Donald Trump jr. bedankte presentator Maddow op Twitter dat zij haar 'Trump-hatende achterban heeft laten zien hoe succesvol Donald Trump is en dat hij 40 miljoen aan belasting heeft betaald'.

Volgens MSNBC kreeg David Cay Johnston de stukken van een onbekende afzender

De president zelf vroeg zich op Twitter af hoe MSNBC aan zijn belastingpapieren kwam. Volgens de zender kreeg onderzoeksjournalist David Cay Johnston de stukken toegestuurd door een onbekende afzender. Trump suggereerde dat het anders is gegaan: 'Denkt iemand werkelijk dat een journalist van wie niemand ooit heeft gehoord naar zijn brievenbus liep en daar mijn belastingaangifte vond?'

Volgens het Witte Huis heeft MSNBC de wet overtreden door de aangifte openbaar te maken, maar de zender beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. De Democraten willen dat Trump al zijn belastinggegevens openbaar maakt, ook om te zien of hij financiële belangen in Rusland had.