Voormalig FBI-hoofd Robert Mueller
Voormalig FBI-hoofd Robert Mueller © EPA

Trump noemt benoeming speciaal aanklager 'heksenjacht'

De commotie over het ontslag van FBI-directeur James Comey heeft een nieuwe, opzienbarende wending genomen. Tot verrassing van velen in Washington, heeft het ministerie van Justitie voormalig FBI-baas Robert Mueller aangesteld als speciaal aanklager om het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 te leiden. Trump noemde de benoeming donderdag 'een heksenjacht'.

'Dit is de grootste heksenjacht op een politicus in de Amerikaanse geschiedenis', twitterde Trump. 

Het nieuws over de benoeming sloeg woensdag in als een bom in Washington. Het Witte Huis werd pas een uur voor de bekendmaking door het ministerie ingelicht over de aanstelling. De benoeming van Mueller, die goed ligt bij zowel de Democraten als de Republikeinen, betekent dat president Trump nog zeker enkele jaren zit opgescheept met de affaire. Mueller krijgt ruime bevoegdheden en volop de tijd om te onderzoeken of de Trump-campagne samenspande met Rusland om de verkiezingen te winnen.

Mueller, een voormalige officier van justitie, neemt het onderzoek over dat de FBI nu al bijna een jaar verricht naar de Russische inmenging. De twee andere onderzoeken, van het Congres, gaan gewoon door. 'Ik accepteer deze verantwoordelijkheid en zal die zo goed als ik kan op me nemen', zei de 72-jarige Mueller woensdag in een verklaring.

De afgelopen weken werd de roep om een speciale aanklager steeds luider. Zeker nadat FBI-baas Comey ruim een week geleden plotseling door Trump werd ontslagen, leken steeds minder Amerikanen vertrouwen te hebben in de Amerikaanse democratie. De roep om een onafhankelijke aanklager kwam voornamelijk uit Democratische hoek. Maar nadat maandag bleek dat Trump had geprobeerd om het onderzoek te beinvloeden, in een gesprek met Comey, lieten steeds meer Republikeinen blijken voor de aanstelling van een aanklager te zijn.

Vertrouwen

Trump zei woensdag in een eerste reactie het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop. 'Een grondig onderzoek zal enkel bevestigen wat we al weten - dat er geen enkele inmenging is geweest in mijn campagne van welke buitenlandse entiteit dan ook', zo zei hij in een officiële verklaring. Zijn woordvoerder Sean Spicer had uren daarvoor echter opnieuw benadrukt de noodzaak niet in te zien van de komst van een aanklager. 

Het besluit om Mueller aan te stellen werd genomen door onderminister van Justitie Rod Rosenstein. In een schriftelijke verklaring zei hij dat de VS het aan zijn burgers verplicht zijn een speciale aanklager aan te stellen, 'zodat de burgers volledig vertrouwen kunnen hebben in de uitkomst van het onderzoek'. Rosenstein stelde zijn minister, Jeff Sessions, pas kort voor de bekendmaking op de hoogte.

Sessions overzag het FBI-onderzoek al enkele maanden niet meer. Hij besloot hiertoe nadat was gebleken dat hij vorig jaar de Russische ambassadeur in Washington, Kislyak, had ontmoet. Sessions was toen senator. Zijn rol werd overgenomen door Rosenstein.

Mueller was twaalf jaar lang, tussen 2001 en 2013, de baas van de FBI. Hij werd enkele dagen voor de aanslagen van 11 september 2001 ingezworen en bleef tot 2013 directeur van de federale recherche. Hij werd toen opgevolgd door de onlangs ontslagen Comey. De aanstelling van Mueller kan rekenen op steun van de Democraten, die na het ontslag van Comey vreesden dat het onderzoek zou verwateren. 'Dit is precies de juiste man voor deze klus', liet de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, weten.

Alles wat u moet weten over Trump, de Russen en de FBI

In een open brief riep The New York Times Rod Rosenstein eerder deze maand op een speciale aanklager aan te stellen.

De zoveelste uitglijder van blufpresident Trumpwie kan en wil nog samenwerken?

Maak je borst maar nat Trump: de FBI laat niet met zich sollen. Met het ontslag van directeur James Comey heeft Donald Trump de oorlog verklaard aan de FBI. En dat zal hij weten ook. De organisatie slaat altijd meteen terug.