Trump na 'Berlijn': 'Ik had honderd procent gelijk met weren moslims'

Republikein wekt de indruk dat moslimban doorgaat

Donald Trump ziet de aanslag in Berlijn als hét bewijs dat hij gelijk had met zijn omstreden voorstel om de toegang van moslims tot de VS te beperken. 'Ik heb al die tijd gelijk gehad', aldus Amerika's nieuwe president over 'Berlijn'. 'Ik had honderd procent gelijk.' Het is echter nog altijd onduidelijk, drie weken voor zijn inauguratie, of Trump zijn plan écht gaat doorzetten.

IS slacht voortdurend christenen af.

Donald Trump over de aanslag in Berlijn

Ook moet nog duidelijk worden hoe hij Islamitische Staat, die de aanslag opeiste, gaat aanpakken. De onzekerheid over Trumps plannen wordt nog vergroot door het feit dat veel cruciale functies op het gebied van nationale veiligheid nog altijd niet zijn ingevuld.

Zo heeft de aankomend president nog altijd geen terrorisme-adviseur benoemd die hem in het Witte Huis moet gaan adviseren, onder andere over de militaire aanpak van IS.

Trump baarde veel opzien in de campagne met zijn voorstel, precies een jaar geleden, om tijdelijk geen moslims toe te laten tot de VS. 'Zodat we verdorie kunnen onderzoeken wat er aan de hand is', zei hij naar aanleiding van de terreuraanslag in het Californische San Bernardino. Een moslimechtpaar van Pakistaanse afkomst schoot toen veertien Amerikanen dood. Trump werd bedolven onder kritiek, ook van Republikeinen, dat hij alle moslims wereldwijd in een kwaad daglicht stelde.

Hij zwakte dit tijdelijke inreisverbod voor alle moslims dit jaar echter af. Volgens Trump zou het alleen moeten gelden voor landen met veel islamitisch extremisme. Ook zouden er strengere controles moeten komen van moslims die de VS willen bezoeken. Na de terreuraanslag in Orlando in juni, toen de Amerikaans-Afghaanse moslim Omar Mateen 49 bezoekers van een nachtclub neermaaide, herhaalde Trump weer zijn oproep om moslimbezoekers strenger te controleren.

Klare taal

Het is de tweede keer dat Trump zich in klare taal uitlaat over de aanslag in Berlijn. 'Het wordt alleen maar erger', twitterde hij maandag na de aanslag en de moord op de Russische ambassadeur in Ankara. 'De beschaafde wereld moet hun gedachtengang veranderen.'

De Republikein hield zich hierna rustig. Hij twitterde vanaf maandag wel volop, onder andere nadat was gebleken dat Hillary Clinton in de einduitslag van de verkiezingen bijna 2,9 miljoen meer stemmen had gewonnen. In diverse tweets haalde hij uit naar Clinton die volgens hem een 'verkeerde campagne' had opgevoerd.

Maar woensdag maakte Trump van de aanslag in Berlijn gebruik om zijn gelijk te halen over zijn omstreden plannen om dit soort terreuraanvallen in de VS te voorkomen. 'Jullie weten wat mijn plannen zijn', aldus Trump in zijn resort in Mar-a-Lago in Florida op een vraag of hij ze zou herzien. Hij noemde de aanslag op de kerstmarkt een 'aanval op de menselijkheid'. Trump: 'Onschuldige burgers worden vermoord in de straten terwijl ze zich voorbereiden om de kerstdagen te vieren. IS en andere islamitische terroristen slachten voortduren christenen af als onderdeel van hun wereldwijde jihad.'

Volgens Trumps woordvoerder peinst de aankomend president er niet over om af te zien van zijn plan om de toelating van burgers uit landen met hoge terrorismecijfers tijdelijk op te schorten. Maar hoe zo'n opschorting in de praktijk eruit gaat zien, en wanneer het ingaat, heeft Trump zich nog altijd niet uitgelaten. Een vastomlijnd plan ontbreekt. In de komende maanden zal duidelijk moeten worden hoe hij zijn voorstel wil uitvoeren.

Politieke correctheid

Een loze campagnebelofte, betoogde zijn woordvoerder woensdag, is het zeer zeker niet. 'Dit zal misschien diegenen van hun stuk brengen die met hun hoofd volledig vastzitten in politiek correct zand, maar niets anders is belangrijker dan onze burgers veilig te houden', aldus woordvoerder Jason Miller.

De vraag is met name welke landen Trump op het oog heeft? Jemen, waar een dodelijk filiaal van Al Qaida actief is, is duidelijk. Maar betekent dit ook dat Jemenieten die familieleden in de VS willen bezoeken en niets met terrorisme te maken hebben, niet meer Amerika in mogen? Wat gaat hij doen met Pakistan, een belangrijke Amerikaanse bondgenoot waar de Taliban actief zijn en waar het Al Qaida-leiderschap is ondergedoken? Gaat hij zo'n bondgenoot voor het hoofd stoten?

Trump wil met zijn klare taal ook afstand nemen van de wijze waarop de regering-Obama reageerde op aanslagen van islamitische terroristen. Hij beschuldigde Obama met name van verhullend taalgebruik. Trump noemt de terreuraanslagen consequent aanvallen van de 'radicale islam'. 'Deze regering wil niet zeggen dat we in oorlog zijn', aldus voormalig CIA-directeur James Woolsey, nu een adviseur van Trump, woensdag op CNN. 'Aanslagen worden gewelddadig extremisme genoemd', aldus Woolsey dinsdag op CNN. 'Het wordt niet aangemerkt als jihadisme.'

Nog drie weken, en dan leidt Trump een supermacht. Gaat hij IS in Syrië en Irak wegvagen met 'tapijtbombardementen' door B-52-bommenwerpers, zoals hij vroeg in de campagne beloofde. Wat is zijn geheime plan, die hij zei te hebben, om IS te verslaan? En hoe zal Trump reageren als een IS-sympathisant weer toeslaat in de VS en Amerikanen doodschiet? Het zijn allemaal vragen die velen in de wereld, in het bijzonder Amerika's bondgenoten, bezighoudt nu Trumps presidentschap steeds dichterbij komt.