Trump-blog - Obama over Trumps immigratieban: 'Waarden VS staan op het spel'

Op 20 januari heeft Barack Obama het stokje overgedragen aan Donald Trump. In dit blog volgen we de eerste dagen van Trump als president van de Verenigde Staten op de voet.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Obama levert kritiek op Trump

  Oud-president Obama heeft maandag in bedekte termen, zonder zijn opvolger te noemen, kritiek geuit op de omstreden immigratieban van president Trump. Obama noemt het ‘hartverwarmend’ dat Amerikanen hun stem laten horen, zoals afgelopen weekeinde in diverse steden en op luchthavens. Dit zei een woordvoerder van Obama in een verklaring. Volgens de oud-president staan nu ‘Amerikaanse waarden op het spel’.

  Obama is ‘het fundamenteel oneens met het discrimineren van personen, ongeacht wat hun geloof of religie is’, zo liet woordvoerder Kevin Lewis weten. Het is niet gebruikelijk dat oud-presidenten zo snel na hun aftreden hun opvolger bekritiseren. Trump is nu tien dagen president.

  ‘Burgers die gebruik maken van hun grondwettelijk recht om zich te organiseren en om hun stem te laten horen, is precies wat we verwachten als Amerikaanse waarden op het spel staan’, aldus de woordvoerder van de oud-president. ‘In zijn laatste toespraak als president, sprak hij over hoe alle Amerikanen de verantwoordelijkheid hebben om de democratie te beschermen: niet alleen tijdens een verkiezing maar elke dag.’

 2. De burgemeester van Berlijn heeft de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen niet door te gaan met de bouw van een muur tussen Mexico en Amerika. De Duitse hoofdstad was zelf bijna 30 jaar in twee delen gescheiden door een muur. 'Berlijn, de stad van een verdeeld Europa, de stad van een vrij Europa, kan niet zwijgen wanneer een land van plan is om een nieuwe muur bouwen', zei burgemeester Michael Müller in een officiële verklaring.

  'Wij Berlijners weten beter dan wie ook hoe veel leed veroorzaakt kan worden door een splitsing van een continent met prikkeldraad en cement', aldus Müller, die reageerde op het decreet dat Trump twee dagen geleden ondertekende. Hierin staat dat zal worden gestart met de bouw van een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten. Een ontmoeting tussen Trump en de Mexicaanse president Enrique Nieto ging naar aanleiding van Trumps voornemen niet door. Wel spraken de beide leiders elkaar vrijdag telefonisch. Na afloop van het gesprek werd duidelijk dat Trump nog steeds vindt dat Mexico voor de muur moet betalen. Mexico is niet van plan hieraan gehoor te geven, bleek al eerder.

  Müller wil dat Trump afziet van het plan om de muur, die volgens Trump illegale immigranten zal tegenhouden, te bouwen. 'Ik roep de Amerikaanse president op om zijn voorganger Ronald Reagan in overweging te nemen. Herinner zijn woorden: 'Breek deze muur af!' Daarom zeg ik: Beste president, bouw deze muur niet!'

 3. Laat zoon Trump met rust

  Het Witte Huis heeft dinsdag opgeroepen het privéleven van Trumps jongste zoon Barron te respecteren, een traditie die tot dusverre altijd werd nageleefd in Amerika.

  'Er bestaat een oude traditie die stelt dat de kinderen van presidenten ver weg van de schijnwerpers mogen opgroeien', zo luidde een korte verklaring. 'Het Witte Huis verwacht dat deze traditie wordt voortgezet.'

  Op sociale media werd al diverse keren de spot gedreven met de 10-jarige zoon van Trump. De eerste keer toen hij bij de overwinningsspeech van zijn vader een verveelde indruk maakte, en een tweede keer op Trumps inauguratiedag.

  Onder anderen Chelsea Clinton, die een deel van haar jeugd in het Witte Huis doorbracht, nam het op voor Trumps zoon. 'Barron Trump verdient het om een kind te zijn, net als alle andere kinderen', zo tweette de dochter van Bill en Hillary Clinton.

  Barron Trump is de jongste zoon van Donald Trump en zijn vrouw Melania. De president heeft nog vier volwassen kinderen uit zijn eerdere huwelijken.

 4. Groen licht voor Buitenlandminister

  Het comité binnen de Senaat dat zich bezighoudt met Buitenlandse Relaties heeft met nipte meerderheid ingestemd met de benoeming van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken. Alle elf Republikeinen stemden voor, de tien Democraten in het Senaatscommité stemden tegen.

  De benoeming van Tillerson, die sinds 2006 aan het hoofd staat van Exxon Mobil, is controversieel. De zakenman zou door zijn bedrijf warme banden onderhouden met het Kremlin.

  Trump noemde Tillerson eerder 'de verpersoonlijking van de Amerikaanse droom'. De goede relatie die Tillerson met Rusland heeft, kan volgens Trump juist in zijn voordeel werken omdat hij het land goed kent. In 2012 kreeg de zakenman van de Russische president Poetin een Orde van de Vriendschap, een hoge Russische onderscheiding.

  De instemming van het comité voor Buitenlandse Relaties opent de weg voor instemming van het gehele Amerikaanse Senaat.

 5. Nieuw CIA directeur benoemd

  De Republikein Mike Pompeo is door de Amerikaanse Senaat benoemd tot directeur van de inlichtingendienst CIA. Er waren 67 senaatsleden voor de benoeming van het voormalige Congreslid uit Kansas en 30 tegen. De tegenstemmers waren merendeels Democraten. Er was één Republikeinse tegenstem, van senator Rand Paul.

  Tegenstanders van Pompeo hebben vragen over zijn visie op de aanpak van terrorisme. Zo noemde hij eerder de verhoortechnieken van de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september rechtmatig. Nu zegt hij dat de CIA deze technieken zoals waterboarding niet meer gebruikt. Ook wil Pompeo meer data van de burgers verzamelen.

  President Donald Trump staat op gespannen voet met de CIA, nadat hij de bevindingen van de inlichtingendienst over de Russische inmenging tijdens de verkiezingen in twijfel trok. Om de op scherp staande verhoudingen te verbeteren, ging Trump de eerste dag van zijn presidentschap langs bij het hoofdkwartier van de CIA in Virginia, waar hij een toespraak hield voor een monument dat gevallen CIA-agenten herdenkt. Zijn speech ging hoofdzakelijk over zijn afkeer van de media en de hoeveelheid mensen die op zijn inhuldiging waren afgekomen.

  Het luide applaus tijdens deze speech was waarschijnlijk niet afkomstig van medewerkers van de dienst, bleek later. Amerikaanse media berichten dat Trump medewerkers had meegenomen om te klappen en te juichen terwijl hij sprak.

 6. Beoogde minister verzweeg bezittingen

  De beoogde minister van Financiën in de regeringsploeg van Donald Trump, Steven T. Mnuchin, is in de problemen gekomen doordat hij tegenover de Senaat bijna 100 miljoen dollar aan bezittingen niet heeft opgegeven. Ook heeft hij verzwegen dat hij directeur is van een investeringsfonds dat is gevestigd op de Kaaiman Eilanden, een belastingparadijs.

  Beide feiten kwamen boven water enkele uren voor het begin donderdag van zijn hoorzitting in de Senaat, die benoemingen van bewindspersonen moet goedkeuren. Eerder had Mnuchin, voormalig bankier bij Goldman Sachs, documenten over zijn financiële positie overhandigd, kennelijk niet volledig. Democratische senatoren hebben gezegd dat de omissie hem ongeschikt maakt voor een van de belangrijkste kabinetsposten.

  Tijdens de hoorzitting had Mnuchin grote moeite met het beantwoorden van vragen over zijn gebruik van belastingparadijzen. Hij ontkende de route via de Kaaiman Eilanden te hebben gebruikt om belasting te ontwijken. Bovendien zou hij het voor zijn klanten hebben gedaan, niet voor eigen gewin. (NYT)

 7. Beveiliging Trump: ruim 100 miljoen

  De kosten voor de beveiliging van de inauguratie van Donald Trump overschrijdt de 100 miljoen dollar (ruim 93 miljoen euro). Dat heeft CNN woensdag becijferd. Het is niet het enige interessante cijfer. Zo worden er vrijdag ruim 900 duizend mensen verwacht en worden er in totaal honderd stratenblokken afgesloten voor autoverkeer in een poging de veiligheid van de ceremonie, de festiviteiten eromheen en de diverse demonstraties te waarborgen.

  Om dat mogelijk te maken worden ruim 28 duizend leden van de Amerikaanse geheime dienst, de transportveiligheidsraad, de FBI, de politie, de kustwacht en staatsbosbeheer opgeroepen.

  Volgens minister van Binnenlandse Veiligheid Johnson is er geen sprake van een ‘specifieke, geloofwaardige dreiging'. Johnson zei dat de focus vooral ligt op ‘individuele daden van gewelddadig extremisme’ en op mensen die zijn geradicaliseerd. Frankrijk en Duitsland zijn kortgeleden getroffen door aanslagen, gepleegd door dergelijke figuren. Om dit te voorkomen worden vuilniswagens en bussen op strategische locaties neergezet om zo de grote voetgangersstromen op te splitsen.

  De schatting is dat circa honderd groepen rond de inauguratie tot in het weekend in Washington gaan demonstreren, sommigen voor, anderen tegen Trump. Zo is er een vrouwenmars in Washington die naar verwachting weleens 200 duizend sympathisanten kan trekken. Omdat het weer erg zacht is voor de tijd van het jaar gaan veel groepen uit van een grote opkomst.

 8. Proces wegens laster

  Een voormalig kandidate van de tv-show The Apprentice, die Donald Trump in oktober al beschuldigde van seksuele intimidatie, klaagt de aanstaande president aan wegens laster. Haar advocaat Gloria Allred zei dinsdag tijdens een persconferentie in Los Angeles dat ze Trump aansprakelijk stelt voor de schade die hij heeft veroorzaakt door Summer Zervos van leugens te betichten.

  Volgens Zervos is ze in het verleden rond opnames van de tv-show, waarin Trump zijn 'opvolger' zocht, aangerand. De eerste keer dat Zervos Trump ontmoette werd ze ongevraagd gezoend. Toen ze op een later moment een afspraak met Trump had bij een hotel in Los Angeles om het over een baan te hebben, begon hij haar opnieuw te zoenen. Beide keren wees ze hem af.

  Trump deed haar aanklacht in oktober af als leugens. Allred zegt dat Zervos bereid is de aanklacht in te trekken als de aanstaande president van Amerika zijn woorden intrekt en bevestigt dat haar aantijgingen waar zijn.

  Zervos is niet de enige vrouw die Trump beschuldigt van seksuele intimidatie. Maar ze is wel de eerste die nu een proces begint.

 9. Slechts 40 procent tevreden met Trump

  Donald Trump wordt vrijdag president met de laagste ‘waarderingsscore’ in zeker een kwart eeuw. Slechts 40 procent van de Amerikanen vindt dat hij het tot nu toe goed doet. Dit blijkt een peiling van CNN. Nog nooit eerder in de afgelopen decennia scoorde een aankomend president zo laag, vlak voor de beëdiging. De inauguratie van Trump als 45ste president van de VS is vrijdag.

  Vergeleken met president Obama scoort Trump heel slecht. Maar liefst 84 procent was tevreden met Obama toen hij in 2009 aantrad. George W. Bush stond op 61 procent in 2001 en Bill Clinton op 67 procent in 1992 toen hij vader Bush opvolgde.

  De commotie van de afgelopen twee maanden over Trumps uitspraken, boze tweets en ministerskeuzen heeft de miljardair geen goed gedaan. Zo’n 53 procent van de ondervraagden is er nu minder van overtuigd dat Trump het presidentschap aankan. Over de vraag of hij een goede of slechte president zal zijn, is de bevolking verdeeld. Iets minder dan de helft, 48 procent, meent dat de Republikein een goede president zal blijken te zijn na vier jaar. Maar net zo’n grote groep is ervan overtuigd dat hij het slecht zal doen.

  Gepikeerd
  Trump reageerde dinsdag in een tweet meteen gepikeerd op de peiling. Hij bestreed de bevindingen, in zijn eerste tweet van de ochtend, vooral omdat het een CNN-peiling is. ‘Dezelfde mensen die de neppeilingen uitvoerden tijdens de verkiezingen, en er zo naast zaten, doen nu waarderingspeilingen’, twitterde Trump. ‘Het is allemaal doorgestoken kaart, net als toen.’

  De miljardair is geen bewonderaar van CNN. Vorige week betichtte hij de kabelzender ervan ‘nepnieuws’ te brengen omdat de omroep prominent aandacht besteedde aan de beschuldiging dat de Russen belastende informatie over hem hebben. Op maandag wees hij zijn 20,1 miljoen volgers erop dat CNN in de avond een programma over zijn dochter Ivanka zou uitzenden. Trump: ‘Omdat het door CNN is gemaakt, kan ik mij niet voorstellen dat het iets bijzonders zal zijn.’

 10. Op maandag, de dag waarop burgerrechtenicoon Martin Luther King Jr. wordt herdacht, heeft zijn zoon Martin Luther King III een ontmoeting gehad met Donald Trump. Het tweetal kreeg ook gezelschap van Keith Ellison, de eerste moslim in het Amerikaanse Congres.

  Martin Luther King III is de oudste zoon van Martin Luther King Jr., die in 1968 werd neergeschoten en in 1965 voorop liep in een protestmars tussen de Amerikaanse steden Selma en Montgomery in Alabama. Hij wilde hiermee een einde maken aan de stelselmatige discriminatie van zwarte Amerikanen bij het stemmen. In 1965 werd een wet aangenomen die stemmers uit minderheidsgroepen in de samenleving moet beschermen.

  Aan de protestmars in Selma deed ook Congreslid John Lewis mee, die vorige week zei dat Trump 'niet geschikt' is om president te zijn. Lewis kreeg er vervolgens op Twitter van langs van Trump, hetgeen de toekomstige president op veel kritiek van zowel Democraten als Republikeinen kwam te staan.

  Volgens The Guardian spraken Trump en de zoon van Martin Luther King Jr. over stemrecht en het nalatenschap van Martin Luther King Jr.