Teruglezen - Portugal wint Songfestival met oprecht nummer, Nederland elfde

Vanavond vond in Kiev de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. O'G3NE eindigde als elfde. De Volkskrant keek live mee en deed verslag van alle acts.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Portugal wint, Nederland elfde

  Portugal heeft het Eurovisie Songfestival in Kiev gewonnen. Salvador Sobral kreeg zowel van de vakjury als van het publiek de meeste punten. Nederland is 11e geworden met 150 punten. Bij de televoting kreeg O'G3NE maar 15 punten, waardoor ze zakten van de vijfde naar de elfde plaats. Douwe Bob werd vorig jaar ook elfde, met slechts drie punten meer: hij kreeg er 153. Volgend jaar organiseert Portugal het Eurovisie Songfestival in Lissabon.

 2. Vakjury: Nederland 5e

  Alle vakjury's hebben hun punten bekend gemaakt, en Nederland staat nu op de 5e plaats met 135 punten. Oostenrijk en Roemenië gaven O'G3NE 12 punten. Portugal gaat nog steeds aan kop. Nu volgt de uitslag van de televoting. Het moment van de waarheid.

 3. Tussenstand: Nederland 9e

  Meer dan de helft van de landen heeft nu de punten van de vakjury doorgegeven. Het ziet er prima uit voor O'G3NE: momenteel staat Nederland op de 9e plaats. Tot nu toe gaf alleen Oostenrijk Nederland 12 punten. Portugal haalt veruit de meeste punten binnen, zoals de bookmakers al hadden voorspeld: Salvador Sobral krijgt van ontzettend veel landen de volle 12 punten. Niet slecht voor die hipster met scheve schoudervullingen.

 4. Israël doet niet meer mee

  Israël maakt bekend dat dit het laatste jaar is dat het land deelneemt aan het Eurovisie Songfestival. Het land geeft geen punten aan Nederland, en 12 aan Portugal, dat momenteel aan kop gaat.

 5. O'G3NE zakt bij bookmakers

  De afgelopen week stond O'G3NE steeds op een gemiddeld achtste plaats bij de voorspellingen van de wedkantoren. Na het optreden van vanavond zijn de zussen helaas een flink eind gezakt: gemiddeld noteren de bookmakers nu een zestiende plek voor de Nederlandse act. Of dat iets zegt over de officiële uitkomst is natuurlijk maar de vraag.

  Tijdens de pauze-act van Jamala kwam er een streaker het podium op. De man, die een Australische vlag had omgeslagen, deed een dansje op het podium en trok zijn broek naar beneden. Jamala bleeg stug doorzingen en de streaker werd het podium afgehaald.

 6. De onderstaande beoordelingen (en onze tweets) zijn gebaseerd op eerdere uitvoeringen, die afgelopen week in de Volkskrant werden gerecenseerd. Hier voor de eerste halve finale (+) en hier voor de tweede halve finale (+).

 7. Optredens zitten erop

  Het is nu wachten op de uitslag. Nog een keer genieten van het optreden van O'G3NE? Dat kan hier. Probeer ondertussen niet teveel mee te krijgen van de pauze-acts.

 8. Frankrijk: Un Fiasco

  Alma - Requiem

  Ja, dat zou wat zijn hè? Dat vlak na de overwinning van de pro-Europese Emmanuel Macron bij de Franse verkiezingen, de Franse Alma ook gelijk maar het Eurovisie Songfestival wint. Maar vergeet het maar hoor. Requiem is niet zozeer een requiem, maar meer een soundtrack bij een van breezers doordrenkte avond in een ondergrondse Noord-Franse discotheek met plakkerige plavuizen vloer. Dit is wat je krijgt als je pretenties, eurohouse en quasi-wulpsheid met elkaar probeert te verenigen: un fiasco.

  Cijfer: 5

 9. Bulgarije

  Kristian Kostov - Beautiful Mess

  Of de Europese Raad voor de Kinderbescherming even een oogje wil toeknijpen: het wemelt van de kinderarbeid dit jaar. Zijn donkere stem klinkt ouder, maar dat is slechts vermomming: Kristian Kostov is pas 17 jaar. Type boybandlid, met zwarte kuif en een Rob de Nijseske spleet tussen de tanden. Zijn Beautiful Mess is een gelijkmatig rommeltje, maar charme en vaste stem maken hem nog verrassend kansrijk voor de overwinning.

  Cijfer: 4

 10. Zweden

  Robin Bengtsson - I Can't Go On

  Ach ja, Zweden. Het noordelijk walhalla met eindeloos vaderschapsverlof, vrouwen die COS-jurken wél kunnen hebben en waar de hits uit de kraan komen. Natuurlijk heeft Zweden een volledig afgehechte inzending met de juiste beat, de juiste choreografie, de juiste danser met de juiste genderneutrale knot en de juiste zanger in het juiste pak die Robin Thicke - pardon - Robin Bengtsson heet. Maar het is allemaal zó gestroomlijnd dat na twee minuten begint op te vallen dat het best een saai liedje is. Laten we het zo zeggen: we vonden de loopband leuker toen de mannen van OK Go er hun kunstje op deden.

  Cijfer: 7