Teruglezen G20: Rusland: 'Trump accepteerde uitleg Poetin dat Moskou niet achter hack zat'

Op de G20, die vandaag begon, is het dan toch echt gebeurd: de presidenten Trump en Poetin hebben elkaar voor het eerst ontmoet. In dit liveblog volgden we het topoverleg op de voet, maar ook de G20 zelf en de demonstraties in de stad. Lees terug wat er allemaal gebeurde in Hamburg.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Trump accepteerde ontkenning Poetin'

  Heeft president Trump de ontkenning van de Russische leider Poetin geaccepteerd dat Moskou niet achter de hack van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zat? Ja, riep de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vrijdag na het topoverleg diverse malen.

  Maar zijn Amerikaanse collega Tillerson, die net als Lavrov ook bij het onderhoud was, zei na afloop hierover niets. Tillerson benadrukte juist dat Trump de hack uitgebreid aan de orde had gesteld, diverse malen zelfs, en had benadrukt dat de kwestie een struikelblok vormde voor verbetering van de betrekkingen tussen beide landen.

  ‘Hij zei dat hij deze uitleg accepteerde’, aldus Lavrov over de reactie van Trump toen Poetin benadrukte dat Rusland helemaal niet achter de hack zat. ‘Dat is alles.’ De versie van Lavrov geeft aan dat Rusland alles op alles zet om duidelijk te maken dat tijdens het onderhoud op de G20 geen duimbreed is toegegeven.

  Volgens Tillerson konden beide presidenten 'het heel snel' goed met elkaar vinden. 'Ze wilden niet stoppen', aldus de minister over de besprekingen die veel langer duurden dan was gepland, zo'n twee uur en een kwartier. Tillerson: 'Ze stuurden de first lady naar binnen om ons eruit te krijgen. Ook dat lukte niet. Het overleg was een goede start.'

 2. G20-leiders naar concert en diner

  De leiders van de G20-landen en hun partners zijn aangekomen bij de concertzaal van de Elbphilharmonie voor een opvoering. Ook hebben ze een gezamenlijk diner. Onder hen is ook premier Rutte. De wereldleiders krijgen een opvoering te horen van Beethovens Negende Symfonie, het lied van de Europese Unie. Dirigent is de Amerikaan Kent Nagano.

  De politie is massaal aanwezig om demonstranten weg te houden van het markante gebouw aan de Elbe. Behalve zes helikopters heeft de politie ook drie patrouilleboten ingezet om de presidenten en premiers te beveiligen. Toch sprongen ruim twintig actievoerders in de Elbe en probeerden ze bij de concertzaal te komen. Zij werden in politieboten gehesen en afgevoerd.

  Op de brug naar de concertzaal staan zo'n tweehonderd agenten naast elkaar opgesteld om te voorkomen dat betogers oprukken. De politie heeft tot nu toe zo'n tachtig betogers opgepakt bij protesten tegen de top. In de wijk Schanzenviertel kwam een politieman dermate in het nauw dat hij een waarschuwingsschot loste. Hij vluchtte uiteindelijk een winkel binnen, twitterde het korps.

 3. Trump besprak hack met Poetin

  President Trump heeft de Russische hack van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ‘uitgebreid’ met zijn Russische collega Poetin besproken. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson vrijdag gezegd na afloop van het overleg tussen beide presidenten. 'Hij had hierover een stevig en lang gesprek', aldus de minister die bij het onderhoud was.

  Tillerson zei dat Trump Poetin op het hart drukte dat de Russische bemoeienis een 'grote hindernis' vormt voor verbetering van de betrekkingen met Rusland.

  Poetin zou volgens Tillerson hebben ontkend dat Rusland betrokken was bij de hack. Ook zou de Russische president om bewijzen hebben gevraagd voor de betrokkenheid van Moskou. Volgens Tillerson opende Trump het onderhoud met dit gevoelige onderwerp. Daarna zou hij het nog diverse keren aan de orde hebben gesteld.

  Voor het overleg zei het Witte Huis dat de Russische hack niet op de officiële agenda van de besprekingen stond. Trump heeft diverse malen betoogd dat ook anderen de verkiezingen zouden kunnen hebben gehackt. 'Dit is heel goed, ik verwelkom dit', aldus Tony Blinken, een voormalige onderminister van Buitenlandse Zaken onder president Obama. 'Het was het enige juiste om te doen.'

  Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft Trump de verzekeringen van Poetin geaccepteerd dat Rusland niet achter de hack zat. Tillerson zei hierover echter niets.

 4. Cybercrime was onderwerp in overleg

  Het Russische persbureau TASS meldt dat president Trump en zijn Russische collega de conflicten in Syrië en Oekraïne bespraken, evenals de internationale strijd tegen terreur en het aanpakken van cybercrime. Of dit laatste betekent dat Trump de Russische hack van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan de orde heeft gesteld, is nog onduidelijk.

  Diverse Democratische leiders benadrukten voor Trumps vertrek naar de G20, dat de president de Russische bemoeienis aan de orde moest stellen om een herhaling tijdens de Congresverkiezingen van 2018 en de presidentsverkiezingen van 2020 te voorkomen.

 5. Overleg Trump en Poetin afgelopen

  Het eerste overleg tussen president Trump en zijn Russische collega is afgelopen. Het onderhoud duurde aanzienlijk langer dan was gepland. Beide leiders spraken elkaar ruim twee uur lang, terwijl verwacht was dat het slechts 35 minuten ging duren. Trump heeft de G20 verlaten om zich voor te bereiden op het avonddiner.

  Of het aanzienlijk langere onderhoud positief is, moet in de komende uren blijken. Het Witte Huis geeft zo meteen een verklaring uit over wat Trump met Poetin besprak.

  Beide presidenten hebben onder andere afgesproken dat er een wapenstilstand wordt afgekondigd in het zuidwesten van Syrië, aldus een Amerikaanse functionaris. Ook andere landen in de regio zouden betrokken zijn bij dit staakt het vuren. Het bestand gaat zondag rond het middaguur in Damascus in. Het akkoord vergroot de betrokkenheid van de VS bij het conflict. De VS en Rusland steunen rivaliserende partijen in de burgeroorlog.

  De slepende burgeroorlog in Syrië en de strijd tegen IS was een van de belangrijkste onderwerpen van het onderhoud. Trump zei aan het begin van de bijeenkomst dat hij het een ‘eer’ vond om Poetin persoonlijk te ontmoeten. Hij zei uit te kijken naar ‘veel positieve gebeurtenissen’ voor Rusland, de VS ‘en alle andere betrokkenen’. Ook Poetin toonde zich enthousiast over de ontmoeting met zijn Amerikaanse collega, die hij aansprak met ‘uwe excellentie, meneer de president.’

 6. G20 voert strijd tegen terreur op

  De leiders van de G20 gaan nauwer samenwerken om terroristische propaganda en oproepen tot haat en geweld op het internet te bestrijden. Ze hebben afgesproken druk uit te oefenen op internet- en social mediabedrijven om te zorgen dat 'foute' boodschappen automatisch worden gewist. ‘We zullen duidelijk maken dat we snelle verwijdering verwachten’, zei bondskanselier Angela Merkel vrijdag in Hamburg.

  Ook de boodschappendiensten waarmee terroristen via versleuteling kunnen communiceren ‘zijn een groot probleem’, aldus Merkel na afloop van de eerste werkdag op de topconferentie. Die diensten moeten beter gemonitord worden, maar ze wees erop dat dat alleen kan als er sprake is van verdachte activiteiten.

  De rijke landen, waaronder de Verenigde Staten, China, het EU-blok en Rusland, gaan ook nauwer samenwerken om de financiële bronnen van terroristen ‘uit te drogen’. Daarvoor moet onder meer de uitwisseling van informatie ‘beduidend opgevoerd’ worden, aldus Merkel.

 7. VS willen sancties tegen Noord-Korea

  De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea willen dat de VN-Veiligheidsraad met nieuwe sancties komt tegen Noord-Korea. Dat moet het regime in Pyongyang doen inzien dat zijn ‘provocatieve en destabiliserende’ acties niet zonder gevolgen blijven, stelden de drie landen in een gezamenlijke verklaring op de G20

  De leiders van de landen spraken in Hamburg af ‘maximale druk’ uit te oefenen op Noord-Korea. Ze noemden de rakettest van deze week ‘een grote escalatie’ en spraken af zich in te zetten voor een nieuwe resolutie in de Veiligheidsraad waarin verdere strafmaatregelen worden opgelegd aan Pyongyang.

 8. Discussie over positie leiders op foto

  De positie van de wereldleiders op de groepsfoto van de G20 zorgde voor discussie op sociale media. Immers, waarom staat Trump helemaal opgesteld aan de zijkant? Het blijkt dat de positie van de 32 mannen en vier vrouwen afhangt van een strikt protocol.

  In het midden staat de gastheer/vrouw van de bijeenkomst, Merkel in dit geval. Zij wordt geflankeerd door de G20-organisator van vorig jaar (Xi Jingping van China) en wie volgend jaar de G20 organiseert (Mauricio Macri van Argentinië).

  De volgorde daarna hangt af van hoe lang de leiders regeringsleider zijn van hun land. Volgens deze regel staat Trump tussen de Indonesische President Joko Widodo en zijn Franse collega Emmanual Macron, die pas in mei aantrad.

 9. Overleg Trump en Poetin loopt uit

  De eerste ontmoeting tussen president Trump en zijn Russische collega Poetin loopt uit. Beide leiders zouden zo'n 35 minuten met elkaar spreken tijdens de G20 in Hamburg. Het onderhoud duurt nu al een klein uur. Trump en Poetin spraken voor het overleg de hoop uit dat het onderhoud goed zal verlopen en tot resultaten zal leiden.

  Het is nog onduidelijk of Trump de Russische hack van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan de orde heeft gesteld tijdens de besprekingen. Trump wordt tijdens het gesprek onder andere bijgestaan door minister van Buitenlandse Zaken Tillerson.

 10. Trump ontmoet Poetin

  Na wekenlange voorbereiding heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag voor het eerst zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin ontmoet. Trump zei dat het een eer voor hem was om Poetin te spreken. Ook zei hij te hopen dat de ontmoeting zal leiden tot 'positieve dingen voor Amerika en Rusland'.

  ‘Poetin en ik hebben diverse zaken besproken en ik denk dat het heel goed gaat’, zei Trump over het eerste deel van het overleg. Daarna trokken ze zich weer terug. De president ging niet in op vragen over de bemoeienis van Moskou met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

  De Russische president zei op zijn beurt dat hij 'verheugd' was om Trump eindelijk te ontmoeten. 'Telefonisch overleg is natuurlijk niet voldoende', zei Poetin over de contacten die hij tot nu toe heeft gehad met Trump. Poetin sprak de hoop uit dat het overleg tot concrete resultaten zal leiden. Beide presidenten schudden elkaar de hand terwijl de media toekeken. De bespreking achter gesloten deuren zal een halfuur duren. De leiders spraken elkaar eerder op de dag al informeel. Op videobeelden is te zien hoe de mannen elkaar toen de hand schudden.

  De ontmoeting wordt overschaduwd doordat de Amerikaanse veiligheidsdiensten tot de conclusie zijn gekomen dat Rusland geprobeerd heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De Democraten vinden dat Trump zijn collega hierover moet aanpakken in het korte overleg. Het is onwaarschijnlijk dat de Republikeinen willen dat Trump de mogelijke samenwerking tussen zijn campagneteam en de Russen aan de orde stelt in het gesprek met Poetin.

  Verwacht wordt dat de leiders het in ieder geval zullen hebben over grote onderwerpen op het gebied van buitenlandse politiek, zoals de provocaties van Rusland in Oekraïne en het lanceren van raketten door Noord-Korea.

 11. 'Nederlandse relschoppers opgepakt'

  Ook Nederlandse relschoppers zijn gearresteerd door de politie in Hamburg. Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Het gaat volgens de krant om links-extremistische activisten. Naast Nederlanders zouden ook Franse en Zwitserse demonstranten zijn opgepakt.

  Eerder werden al niet-Duitse militante activisten tegengehouden bij de grens en op het vliegveld. NRC Handelsblad schrijft overigens dat een woordvoerder van de Hamburgse politie niet kan bevestigen of er inderdaad buitenlandse activisten gearresteerd zijn.

  Het totaal aantal arrestaties dat wordt gemeld varieert van de 15 tot 45 mensen, afhankelijk van de bron. Volgens de Hamburgse politie zijn tot nu toe 160 agenten gewond geraakt tijdens de protesten.

  Dat Hamburg is veranderd in een slagveld is goed te zien op deze interactieve kaart, gemaakt door Die Welt. Daarop zijn alle tot nu toe bekende incidenten te zien. Het gewelddadige protest, dat gisteravond begon, heeft zich gedurende de dag op sommige plekken ontwikkeld tot volkswoede die weinig meer vandoen heeft met demonstreren. Legertjes van gemaskerde activisten lopen met vuurwerk door de stad, steken auto's in de brand en vernielen winkels, zoals op de video hieronder.

 12. 'Goed gesprek' tussen Trump en Nieto

  De Verenigde Staten en Mexico boeken vooruitgang in hun handelsoverleg. Denk alleen niet dat het gesprek iets verandert aan de muur op de grens tussen Mexico en de VS. Daar gaat Mexico gewoon voor betalen. Dat is de strekking van wat de Amerikaanse president Trump zei over zijn ontmoeting met de Mexicaanse president Pena Nieto op de G20.

  Nieto, die Trump nota bene 'vriend' noemde, zei dat de ontmoeting 'een sterke dialoog in stand houdt' over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst NAFTA. De relatie tussen Mexico en de VS is slecht sinds de verkiezingscampagne van Trump en zijn daaropvolgende presidentschap. Er is onenigheid over migratie en Trumps bewering dat vrije handel met Mexico banen kost in Amerika.

 13. Ze zijn het oneens, maar waarover?

  Bondskanselier Angela Merkel en Vladimir Poetin lijken het niet helemaal met elkaar eens te zijn. Waarover ze spreken in de video, is onbekend. Let wel even op Merkels ogen als Poetin haar tot twee keer toe hetzelfde lijkt te zeggen. De twee botsen vaker op fundamentele thema's. Lees hier hoe Poetin en Merkel totaal verschillende conclusies trokken uit het einde van de DDR.

 14. Merkel opent officieel de G20

  Bondskanselier Angela Merkel heet de aanwezige wereldleiders welkom in de maritieme handelsstad Hamburg. 'We worden gevolgd door veel mensen, allen met hun zorgen en angsten. Die hopen dat wij bijdragen aan een oplossing hiervoor. In de geest daarvan komen wij hier samen. En ik ben zeker van dat iedereen zich zal inzetten om resultaat te bereiken. (...) We kennen de grote mondiale uitdagingen en weten dat de tijd dringt om oplossingen te vinden. Dat is mogelijk als we compromissen sluiten, naar elkaar toebewegen.'

  Merkel dankt iedereen die Duitsland ondersteunt deze G20 mogelijk te maken, van het Duitse personeel tot de partnerlanden, waaronder Nederland.

 15. Wereldleiders samen op de foto

  Buiten in Hamburg lijkt de stad op videobeelden in brand te staan. Binnen volgt het ene na het andere 'belangrijke moment'. Na een filmpje van de regeringsleiders achter de schermen nu dan de traditionele groepsfoto met daarop iedereen van belang.

 16. Backstage: Poetin, Trump, Merkel, Macron

  Dé handdruk van Vladimir Poetin en Donald Trump, inclusief schouderklop van Trump, staat op beeld. Het is te zien in een filmpje van de Bundesregierung op Facebook. De video volgt de Duitse Bondskanselier Merkel in haar wandeling over de G20-conferentie. De Franse president Macron en de Canadese premier Trudeau hebben een onderonsje. Ook te zien: Poetin in gesprek met onder meer de Britse premier May, de Japanse president Abe en Europresident Tusk.

 17. BRICS-leiders samen op de foto

  Na de bijeenkomst van de BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zijn de leiders samen met elkaar op de foto gegaan.

 18. Melania Trump ingesloten in hotel

  Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse president, zit vast in haar hotel. Demonstranten belemmeren haar vertrek uit het hotel. 'De politie heeft nog niet bevestigd dat zij veilig kan vertrekken', zegt een woordvoerder van de presidentsvrouw tegen het Duitse persbureau DPA volgens het Duitse blad focus. Zij zou later op de dag deelnemen aan het 'partnerprogramma' van de G20. In een recent twitterbericht rept zij met geen woord over de vermeende blokkade.