Teruglezen - Frankrijk rouwt na bloedige aanslagen Parijs

Frankrijk rouwt na de serie terreuraanslagen. Het drama stelt Europa op scherp. Lees de ontwikkelingen van vandaag terug in ons liveblog.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Voor vandaag gaan we dit liveblog dichtknopen. Hieronder kunt u alle ontwikkelingen van vandaag nog eens rustig nalezen. Ons nieuwsbericht wordt, ook gedurende komende nacht, continu bijgewerkt.

  Morgenochtend zijn we terug met een vers liveblog.

 2. Arrestaties

  Bronnen dicht bij het onderzoek naar de aanslagen melden aan persbureau AFP dat zowel de vader als de broer van één van de terroristen die zichzelf heeft opgeblazen, zijn gearresteerd. Het gaat vermoedelijk om de familie van de terrorist die reeds is geïdentificeerd, de 29-jarige Fransman uit Courcouronnes.

  Ook iTelé meldt de arrestaties.

 3. Nielson schrijft lied

  Nielson heeft een lied geschreven na de terreuraanslagen vrijdagavond in Parijs. De 25-jarige singer-songwriter plaatste zaterdag het nummer 'Wordt het ooit weer rustig in Parijs' op YouTube. In het lied zingt hij onder meer: 'Is het gek dat ik bang ben? Wat is gek als ik steeds weer ontdek dat de mens zich kan ontpoppen als een beest.'

 4. Disneyland tot dinsdag dicht

  Pretpark Disneyland Parijs blijft tot dinsdag gesloten. Eerder werd al bekend dat het grote pretpark vandaag de deuren gesloten hield. Disneyland ligt op ongeveer dertig kilometer van de plekken waar gisteren aanslagen plaatsvonden.

  Sinds de opening van 1992 is Disneyland slechts één keer eerder gesloten geweest. Dat was vanwege een tornado in 1999. Na de aanslag op Charlie Hebdo hield het park alleen een minuut stilte, schrijft pretparkwebsite Looopings.

  Met ruim 14 miljoen bezoekers per jaar is Disneyland Paris het drukstbezochte pretpark van Europa. Mede daarom is het een aantrekkelijk doelwit voor terroristen. Bij de entree van het park is altijd tassencontrole aanwezig en op Disneyterrein lopen altijd soldaten met mitrailleurs rond.

 5. Op naar de banlieus

  Onze verslaggever Fokke Obbema toog naar de banlieus van Parijs. 'Jullie van de media komen altijd na dit soort gebeurtenissen bij ons', zucht moskeewoordvoerder Mehdi Felix in een belendend kantoortje. Deze 36-jarige restauranthouder heeft het lichaam van een NBA-basketballer, met daarboven een grof, niet onvriendelijk gezicht en een forse zwarte baard. Op de foto wil hij niet: 'Als ik serieus kijk, denken mensen dat ik een terrorist ben en als ik glimlach vinden ze het ongepast.' (+)

 6. Vals alarm

  Vals alarm: er is niets aan de hand in het gebied rond de Eiffeltoren, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 7. Gebied rond Eiffeltoren geëvacueerd

  Persbureau Reuters meldt nu dat er volgens getuigen heel veel zwaarbewapende agenten bij het Pullmanhotel in het vijftiende arrondissement aanwezig zijn. Het Pullman ligt vlakbij de Eiffeltoren. De omgeving rond de Eiffeltoren wordt op dit moment geëvacueerd. Het is nog niet bekend wat er aan de hand is en of deze gebeurtenissen iets te maken hebben met de gebeurtenissen van gisterenavond.

  De Amerikaanse nieuwszender FoxNews meldt dat de politie nu langs alle hotelkamers gaat.

 8. Hollande hoort wat er aan de hand is

  Een Franse journaliste heeft een foto getweet waarop president Hollande wordt verteld wat er aan de hand is, gisteren gedurende de wedstrijd van het Franse elftal in het Stade de France.

 9. Premier België: ga niet naar Parijs

  De Belgische premier Charles Michel heeft zijn landgenoten opgeroepen niet naar Parijs af te reizen. Dit meldt persbureau AFP.

 10. 'EK voetbal moet gewoon doorgaan'

  De wedstrijden van het EK voetbal van 2016 moeten gewoon doorgaan. Dit heeft het hoofd van de organisatiecommissie van het toernooi, Jacques Lambert, gezegd op de Franse radio.

  ‘We hebben te maken met een verhoogd risico. We zullen de noodzakelijke beslissingen moeten nemen om ervoor te zorgen dat de veiligheid bij wedstrijden wordt gewaarborgd. Stadions zijn goed te beveiligen.

  ‘Je afvragen of Euro 2016 moet worden gecanceld, is het in de kaart spelen van de terroristen’, aldus Lambert.