De zaak is ook een soort gevecht geworden tussen Catalanen en Andalusiërs.
De zaak is ook een soort gevecht geworden tussen Catalanen en Andalusiërs. © Thinkstock

Spaanse sherryproducent Osborne bezit nu de stier, tot woede van de Catalanen

Staat 'stier' voor een mannelijk rund of voor een merk? Is de stier het symbool van Spanje of alleen van de Osborne Group, de machtige producent van sherry's, brandy's, wijnen, varkensvlees en sinds kort ook mineraalwaters uit het zuidelijke kustplaatje Puerto de Santa Maria?

In Spanje is een hooglopende ruzie ontstaan over het besluit van de rechter dat sherryproducent Osborne Group de exclusieve rechten heeft over het woord toro, het Spaanse woord voor stier.

De eigenaar van winkelbedrijf Jordi Nogués in Barcelona, die in vakantie-oorden en luchthavens kleding, chocolade, pennen en andere souvenirs aan de man brengt onder het merk Badtoro, moet deze naam veranderen. Het leidt - ondanks de Engelse adjectief 'bad' - volgens de rechter tot verwarring. En passant verklaarde de rechter dat het stierenvechten, niet de stier zelf, een symbool van de Spaanse cultuur en traditie is.

De zaak is ook een soort gevecht geworden tussen de Catalanen (Badtoro) en de Andalusiërs (Osborne Group). De Catalanen, die weinig op hebben met omstreden stierenvechten, voelen dat ze nu in het strijdperk moeten treden tegen de rest van Spanje, waar stierengevechten nog onaantastbaar zijn.

Woest kijkende stier

Osborne wil ook de rechten op het beeldmerk van de stier veilig stellen

Osborne wil ook de rechten op het beeldmerk van de stier veilig stellen. Deze zaak wordt inmiddels voor het Europese gerechtshof in Luxemburg uitgevochten. Jordi Nogués had gevraagd geen uitspraak te doen voordat hierin een besluit zou worden genomen. Maar de Spaanse rechter wees het verzoek tot opschorting af.

Badtoro heeft een eigen beeldmerk van een woest kijkende stier. Osborne gebruikt al decennia lang een silhouet van de stier voor zijn producten. Dit beeldmerk is in gigagrootte opgetrokken langs de Spaanse snelwegen.

In 1997 verbood het Spaanse hooggerechtshof reclame-uitingen langs de snelwegen, maar voor de stier van Osborne werd vanwege de lange traditie een uitzondering gemaakt. Overigens mag Osborne de eigen naam niet op die borden gebruiken.

Poetin wil zijn wodkamerk terug
De Russische staat voert een juridische strijd om de rechten op twee wodkamerken terug te krijgen. In de jaren negentig zijn die in handen gekomen van de zakenman Yuri Shefler. Woensdag staat een belangrijke uitspraak op de rol - in de Haagse rechtbank. (+)

IJsland sleept Britse supermarkt Iceland voor de rechter
IJsland wil zijn naam terug. IJslanders accepteren niet langer dat een Britse supermarktketen in de EU het exclusieve recht op de naam Iceland heeft, in plaats van het land zelf. Een rechtszaak bij het Europese Intellectuele Eigendomsbureau moet daar verandering in brengen.