De Russische premier Dmitry Medvedev inspecteert landbouwproducten uit eigen regio.
De Russische premier Dmitry Medvedev inspecteert landbouwproducten uit eigen regio. © EPA

Rusland verlengt importverbod voedselproducten EU

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag het importverbod op onder meer Europese groente, fruit en zuivelproducten verlengd tot eind 2017. Het importverbod, dat sinds 2014 van kracht is, is een reactie op de Europese sancties tegen Rusland vanwege het conflict in Oekraïne.

De strafmaatregelen van de Europese Unie werden in 2014 opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oekraïne en de illegale inlijving van de Krim. De EU heeft opheffing van de handelssancties gekoppeld aan naleving van het vredesplan van Minsk. Zowel Rusland als Oekraïne overtreedt dat echter. Zo steunt Moskou de separatisten in Oost-Oekraïne, hoewel het dat zelf ontkent. De sancties tegen Rusland werden vorige week verlengd tot en met januari 2017.

Lees ook

Sinds de sanctiestrijd na de annexatie van de Krim importeert Rusland geen westerse zuivel meer. Maar de fijnproevers in Moskou weten hun weg naar de enige echte Nederlandse kaas te vinden (+).

De Russen stelden in reactie een importverbod in op onder meer Europese groente, fruit en zuivelproducten. Landbouworganisaties in Europa hebben hierdoor forse schade opgelopen.

De sanctieverlenging door de EU van vorige week betekent dat de tegoeden in de EU van Russische personen en instellingen op een zwarte lijst bevroren blijven. Voor de individuen geldt ook een reisverbod naar de EU. Verder blijft de Europese kapitaalmarkt gesloten voor een aantal Russische energiebedrijven, defensieondernemingen en banken. Daarnaast is de uitvoer van technologisch gevoelige goederen naar Rusland beperkt. Ook de sancties tegen de Krim blijven in stand.

Nederland

Lees ook

'Zonder de Russen heb je niks aan Jonagolds. Daarvan zijn er in Europa gewoon te veel.' Een jaar na de sancties: reportage (+).

Door de tegensancties van Rusland is de Nederlandse goederenexport naar Rusland in de eerste vier maanden van 2015 bijna gehalveerd. Van alle exportcategorieën daalde de Nederlandse uitvoer van tractoren, computers en computeronderdelen naar Rusland het meest. De exportdaling betreft dus niet alleen landbouwproducten.