Duizenden demonstranten eisen de vrijlating van protestleider Nasser Zefzafi tijdens een demonstratie in de straten van Al-Hoceima, Noord-Marokko.
Duizenden demonstranten eisen de vrijlating van protestleider Nasser Zefzafi tijdens een demonstratie in de straten van Al-Hoceima, Noord-Marokko. © AFP

Riffijnen blijven geloven in een goede toekomst

Na zijn gruwelijke dood is haar neef het gezicht geworden van de protesten in de Rif voor een menswaardig bestaan. Toch is Samira Fikri niet voor Europese interventie.

Achttien maanden gevangenisstraf. Dat kreeg mijn neef Ayman, een 23-jarige student, afgelopen woensdag opgelegd in de rechtbank van Al Hoceima, een kustplaatsje in het Marokkaanse Rif-gebied. Hij en 32 andere Riffijnse demonstranten waren een dag eerder voorgeleid tijdens een politiek gemotiveerd massaproces. De jongemannen werden beschuldigd van geweld tegen autoriteiten, vernieling van publieke eigendommen en van demonstreren zonder toestemming.

Waarvoor mijn neef precies is veroordeeld, is me onduidelijk. Wat ik wel weet, is dat hij heeft gedemonstreerd voor betere zorgvoorzieningen.