Turkse betoging van 12 maart in Rotterdam.
Turkse betoging van 12 maart in Rotterdam. © anp

Pro-Turkse demonstratie in Rotterdam gaat niet door uit angst voor boze plannen 'tegenstanders'

De pro-Turkse demonstratie in Rotterdam, die gepland stond voor vandaag, gaat niet door. Donderdag stemde burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in met het verzoek tot een protest, maar de organisatoren zien ervan af omdat ze 'mensen niet in gevaar willen brengen'.

Dit staat op de Facebookpagina van Aylin Ozturk, een van de organisatoren van de demonstratie 'Solidariteit voor Turken'. Gevreesd wordt dat tegenstanders van de demonstratie - zonder te noemen wie dit zijn - een 'plannetje' hebben deelnemers in gevaar te brengen.

De demonstratie was aangevraagd door drie Turkse organisaties die pleiten voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland. Een gemeentewoordvoerder bevestigt tegenover persbureau ANP dat de demonstratie is afgemeld bij de politie.

Boos over politieoptreden

Demonstranten mochten van de burgemeester tussen 17.00 en 19.00 uur in optocht van het plein voor Rotterdam Centraal naar het Schouwburgplein lopen. De gemeente Rotterdam gaat er na de afmelding vanuit dat niemand vrijdagmiddag komt opdagen bij de afgelaste pro-Turkse demonstratie.

Er is geen organisator meer en de toestemming voor het protest is daarmee vervallen, aldus de woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij voegt eraan toe dat de politie wel waakzaam zal blijven.

Over het politieoptreden tegen demonstranten bij het Turkse consulaat-generaal aan de Westblaak, zeggen de organisatoren van de afgelaste demonstratie boos te zijn. Honderden mensen hadden zich daar zaterdag verzameld om een toespraak van de Turkse minister voor familiezaken bij te wonen, maar die mocht niet worden gehouden. Daarna ontstonden rellen en moest de ME optreden.