De auto die op de voetgangers inreed
De auto die op de voetgangers inreed © EPA

Oud-militair die inreed op toeristen op Times Square 'wilde iedereen doden'

De Amerikaanse oud-militair Richard Rojas die donderdag inreed op voorbijgangers op Times Square in New York, 'wilde iedereen doden'. Dit heeft hij tegen de politie gezegd. De 26-jarige man, die marihuana had gerookt, zei ook dat de politie hem eigenlijk had moeten doodschieten. Een 18-jarige vrouw werd gedood en 22 anderen op het drukke plein raakten gewond.

'Hij wilde mensen in koelen bloede vermoorden', aldus officier van Justitie Harrison Schweiloch vrijdag. Op Times Square, een van de drukstbezochte plekken op Manhattan, waren veel toeristen toen Rojas met grote snelheid op het publiek inreed.

Drie van de gewonden zijn nog in kritieke toestand met zware verwondingen aan het hoofd. Rojas werd vrijdag voorgeleid. Hij is aangeklaagd voor moord en poging tot moord. Zijn motief is nog onduidelijk maar het OM zegt dat het zeker niet om een terroristische aanslag gaat. Times Square wordt iedere dag streng bewaakt om een grote aanslag te voorkomen. 

Rojas reed van zijn huis in de Bronx. Hij had marihuana gerookt met pcp. Bij Times Square wachtte hij tot het verkeer weer mocht rijden waarna hij snel afsloeg en met flinke snelheid op de voorbijgangers inreed. Rojas kwam tot stilstand bij de betonnen blokken die op het plein zijn gezet om aanslagen met autobommen te voorkomen. 

De New Yorker wist hierna uit de auto te komen maar hij werd gepakt door een groep voorbijgangers toen hij probeerde te vluchten. Volgens de autoriteiten heeft hij psychische problemen. Afgelopen week bekende hij schuld nadat hij eerder was opgepakt voor het lastig vallen van een notaris in de Bronx.

'Je probeert mijn identiteit te stelen', zei hij tegen de man. Rojas meldde zich in 2011 aan bij de marine. Hij diende onder andere op de torpedobootjager USS Carney. In 2012 werd hij gearresteerd voor het mishandelen van een taxichauffeur die volgens hem te veel had gevraagd voor een rit. Of hij lijdt aan posttraumatische stress vanwege zijn periode bij de marine, is nog onduidelijk.