De Turkse president Erdogan.
De Turkse president Erdogan. © REUTERS

Erdogan wil presidentiële controle over leger en inlichtingendienst

De Turkse president Erdogan wil dat de Turkse gewapende strijdkrachten en de inlichtingendienst MIT onder zijn controle komen. Daarvoor moet de grondwet veranderd worden. De opperste militaire raad in Turkije (YAS), die donderdag bijeen was, stemt daar waarschijnlijk mee in.

Later op donderdag komen Turkse autoriteiten naar verwachting met meer nieuws over de voorgestelde veranderingen, die het gevolg zijn van de mislukte militaire coup van eerder deze maand.

Eerder op donderdag maakte Minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken bekend dat de regering 88 medewerkers van zijn ministerie heeft ontslagen. Sinds de mislukte staatsgreep hebben de Turkse autoriteiten meer dan 60 duizend militairen, politiefunctionarissen, rechters, onderwijzers en ambtenaren geschorst, ontslagen of gevangengezet.

CNN Türk meldde verder nog dat twee Turkse topgeneraals donderdag ontslag hebben genomen uit het leger. Het gaat om Kamil Basoglu en Ihsan Uyar, beiden hoge militairen bij de landstrijdkrachten. Het is nog niet duidelijk waarom ze ontslag hebben genomen.

Woensdag werden 1.684 militairen ontslagen, onder wie 149 generaals en admiraals. Dat is ongeveer veertig procent van bevelhebbers met de hoogste rang die er voor de mislukte staatsgreep waren.

De topcommandant die tijdens de couppoging werd gegijzeld behoudt zijn functie, en de generaal die tijdens de coup als stafchef functioneeerde wordt gepromoveerd, zo kondigde de Turkse regering donderdag aan.

Journalisten

Lees ook:

Er lijkt geen eind te komen aan de arrestaties van mogelijke tegenstanders van de Turkse president Erdogan. In binnen- en buitenland groeit de onrust daarover. (+)

Woensdagochtend werden ook arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 47 journalisten. Later die dag werd bekend dat drie nieuwsdiensten, 16 televisiekanalen, 23 radiostations en 45 dagbladen gesloten werden. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil dat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zich hier tegen uitspreekt.

'De NVJ doet - samen met de Europese Federatie van Journalisten en de Internationale Federatie van Journalisten - een dringend beroep op de Europese Unie en de Raad van Europa om met klem te protesteren tegen de persbreidel en de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting in Turkije', zegt het bestuur donderdag op de website.

Er zitten zo'n 15 duizend mensen vast na de mislukte coup, onder wie 10 duizend soldaten. Ruim 8 duizend van hen zijn formeel gearresteerd en zijn in afwachting van een proces. Onder de noodtoestand kunnen mensen dertig dagen worden vastgehouden zonder te worden voorgeleid.

Kerkhof voor verraders

De coupplegers die in de nacht van de mislukte staatsgreep om het leven kwamen worden begraven op een vers aangelegd kerkhof voor verraders in Istanbul. Dat heeft de burgemeester van de stad Kadir Topbas gezegd tegen het Turkse persbureau Dogan.

Bij een bouwterrein waar wordt gebouwd aan een nieuw opvangcentrum voor honden is een stuk grond gereserveerd dat de naam 'Verraders Kerkhof' zal krijgen. De gedode coupplegers zullen daar zonder ceremonie worden begraven. 'Voorbijgangers zullen ze vervloeken', aldus Topbas.