Klaus Peter Regling (EFSF), Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en eurocommissaris Pierre Moscovici
Klaus Peter Regling (EFSF), Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en eurocommissaris Pierre Moscovici © EPA

Ooit zal de Europese kiezer de waarheid moeten worden verteld: het geld komt niet terug

Commentaar

Europese kiezer niet langer voorliegen: schuldverlichting is onvermijdelijk.

Tot ieders opluchting hebben Griekenland, het IMF en 'Brussel' overeenstemming bereikt over de uitbetaling van een nieuwe lening van 8,5 miljard euro in juli. De Grieken kunnen hiermee hun schulden aflossen, waarmee de financiële markten niet opnieuw op hol zullen slaan en de Europese eenheid voorlopig even bewaard is.

Een nieuwe financiële crisis zou een ramp zijn geweest voor Griekenland, maar ook voor Europa. In die wetenschap hebben alle partijen water bij de wijn gedaan. De Grieken hebben zich geschikt in nieuwe bezuinigingen en hervormingen van belasting- en pensioenstelsel, de Duitsers hebben een voorwaardelijke deelname van het IMF getolereerd en het IMF op zijn beurt heeft geen keiharde garanties geëist over schuldverlichting.

Uiteindelijk zullen de partijen de realiteit onder ogen zien: schuldverlichting is onvermijdelijk

Dat de onderhandelaars zich niet hadden ingegraven in hun loopgraven is te danken aan de aankomende verkiezingen in Duitsland. Van de Duitsers viel gezien het kritische electoraat geen souplesse te verwachten ten aanzien van schuldverlichting. Dat begreep Griekenland, maar ook het IMF, dat blijft volhouden dat de Griekse schuldenberg onhoudbaar is. Beide hebben ingestemd met de tamelijk vage toezegging van de Europese ministers dat hierover volgend jaar kan worden gesproken - na de verkiezingen dus.

Het is een elegante oplossing, gezien het gespannen politieke klimaat in Europa, maar uiteindelijk zullen de partijen echt over hun schaduw moeten heenspringen en de realiteit onder ogen zien: schuldverlichting is onvermijdelijk. De Griekse economie kan niet opkrabbelen zolang burgers moeten blijven interen en de hand op de knip houden. Zonder duidelijkheid over de mate van schuldverlichting zal de Europese Centrale Bank (ECB) geen Griekse staatsleningen willen opkopen in het kader van het stimuleringsprogramma, waardoor Griekenland geen toegang krijgt tot goedkope leningen. Deze onzekerheden verlammen de markten, waardoor de investeerders die Griekenland zo hard nodig heeft om de economie weer op gang te brengen wegblijven.

De impasse kan niet worden doorbroken zonder een realistische benadering van de Griekse schuldenberg. Op een dag zal de Europese kiezer de waarheid moeten worden verteld: het geld komt niet terug.