Een Palestijnse vrouw gooit stenen in de richting van de door Israëlische militairen bewapende grens. De soldaten schieten met scherp.
Een Palestijnse vrouw gooit stenen in de richting van de door Israëlische militairen bewapende grens. De soldaten schieten met scherp. © Foto Mohammed Salem / Reuters

Ondanks tientallen doden weten Palestijnen niet van wijken: 'Ooit ontsnappen we uit Gaza'

Tientallen doden zijn er de afgelopen weken al gevallen bij demonstraties in de Gazastrook. Maar de Palestijnen weten niet van wijken: ze willen door de hekken heen breken die Gaza scheiden van Israël.

Voor Ahmed Naem uit Gaza moet het, voorlopig, de mooiste dag van zijn leven worden. Hij heeft vrijdag een reusachtige vlieger in de kleuren van de Palestijnse vlag opgelaten en over de ongenaakbare grens met Israël weten te sturen. 's Avonds zal de 19-jarige, bij leven en welzijn, het 3 kilometer lange koord doorknippen. Dan landt de vlieger ergens op Israëlisch grondgebied, 'waar wij thuishoren'.

Stenen en brandbommen

Naem is een van de tienduizenden Palestijnse demonstranten die, voor de derde vrijdag op rij, het Israëlische leger in het grensgebied tarten.