NGO verhuist 250 olifanten naar leeggeroofd reservaat
© Julius Schrank

NGO verhuist 250 olifanten naar leeggeroofd reservaat

De grootste olifantenverhuizing

Natuurbeschermingsorganisatie African Parks heeft afgelopen weken in Malawi ruim 250 olifanten verhuisd. De dieren zijn in complete familiegroepen verplaatst van een wildpark met een overschot aan olifanten naar een reservaat 300 km verderop waar de plaatselijke kuddes door stropers zijn uitgemoord. Het is de grootste olifantentranslocatie ooit.

De verhuizing is de eerste fase van een project waarbij dit jaar en volgend jaar in totaal 500 olifanten verhuizen van Liwonde National Park en Majete Wildlife Reserve naar Nkhotakota Wildlife Reserve. In de eerste twee parken nemen de aantallen olifanten dankzij strenge bescherming toe, wat tot overbevolking en voedseltekorten leidt. De olifanten putten hun omgeving uit en gaan buiten het park op zoek naar voedsel, wat hen in conflict brengt met de plaatselijke boeren. In het leeggestroopte Nkhotakota zijn ruimte en voedsel genoeg.

African Parks, dat het beheer van alle drie de parken vorig jaar heeft overgenomen van de Malawische overheid, heeft de verhuizing uitbesteed aan een gespecialiseerd Zuid-Afrikaans bedrijf, Conservation Solutions. De olifantenfamilies worden met een helikopter opgespoord, verdoofd, opgetakeld en in speciale containers met vrachtwagens vervoerd. Sinds medio juli zijn 261 olifanten verhuisd, 22 families en 29 solitaire mannetjes.

De grootste olifantenverhuizing ooit

Het ene wildpark in Malawi heeft te veel olifanten, het andere te weinig. En dus gaan 500 olifanten op transport: de grootste olifantenverhuizing ooit. De Volkskrant was erbij.

Volgens Andrew Parker van AP is de geslaagde translocatie een bewijs dat het mogelijk is om in korte tijd hele olifantenpopulaties te verhuizen. En het is voor de verandering eens een positief verhaal over de door stroperij gedecimeerde soort. 'We laten zien dat je de trend kunt keren. Je kunt olifanten beschermen en nieuwe leefgebieden geven, zodat de soort weer toekomst heeft.'

De succesvolle operatie kreeg nog wel een treurig staartje toen vrijdag een mannetjesolifant door de afrastering van Nkhotakota brak en meer dan 40 kilometer door bewoond gebied zwierf. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, twee in het district Dowa en een in Ntchisi. Rangers van het Department of National Parks and Wildlife schoten de olifant zaterdag dood.

Volgens de Malawische krant The Nation verpletterde de ontsnapte olifant eerst een boer die op zijn akker aan het werk was. Het tweede slachtoffer viel toen de olifant een dorp binnenwandelde en van streek raakte door de samengestroomde menigte. Het laatste slachtoffer werd volgens de politie gedood nadat hij in kennelijke staat de olifant had 'geprovoceerd'.

'Human wildlife conflict is een reële dreiging voor mensen en olifanten met vaak tragische gevolgen, zeker in Malawi waar beschermde gebieden door mensen zijn omringd', laat directeur Peter Fearnhead van AP in een verklaring  weten. 'Toen African Parks een jaar geleden het beheer van Liwonde en Nkhotakota overnam ontdekten we al snel hoe explosief de situaties zijn. We zijn direct begonnen met het omheinen van de beide parken en proberen samen met de plaatselijke bevolking de dreiging te verminderen.'