President Erdogan.
President Erdogan. © ap

Nederlandse universiteiten bezorgd over Turkse oproep terugkeer academici

Nederlandse universiteiten zijn bezorgd over de Turkse oproep aan academici om terug te keren naar Turkije. De Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) heeft meerdere verontruste decanen en woordvoerders van universiteiten gesproken over de oproep.

De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs verbood woensdag alle academici tot nader order het land te verlaten. De maatregel volgt na de mislukte militaire staatsgreep in Turkije van afgelopen vrijdag. Die leidde tot een grootschalige zuivering binnen alle Turkse overheidsinstellingen, waaronder universiteiten.

In Nederland zijn circa 240 academische medewerkers en ongeveer vierhonderd studenten met alleen een Turks paspoort. Ze volgen allen een volledige opleiding aan een Nederlandse universiteit.

De VSNU keurt de oproep af omdat 'wetenschap bij uitstek internationaal is'. Academici moeten zich vrij kunnen bewegen. Hiermee schaart de VSNU zich achter de verklaring van de EUA, de overkoepelende organisatie van Europese universiteiten. Deze spreekt zich uit tegen de acties gericht op Turkse universiteiten en haar medewerkers.

Geen algemeen advies

Universiteiten moeten met individuele gevallen in gesprek gaan over hun beweegredenen om al dan niet terug te keren: zijn ze bang, hebben ze hier of juist daar familie?

Woordvoerder VSNU

De VSNU heeft geen algemeen advies voor de opgeroepen academici. 'Of zij wel of geen gehoor geven aan de oproep van Turkije, is voor iedereen persoonlijk', zegt een woordvoerder. 'Universiteiten moeten met individuele gevallen in gesprek gaan over hun beweegredenen om al dan niet terug te keren: zijn ze bang, hebben ze hier of juist daar familie?'

Nederlandse universiteiten staan klaar om vragen en zorgen van individuen te beantwoorden. De VSNU zelf houdt contact met onderwijsinstellingen, onderwijsorganisatie Nuffic en de ministeries van Onderwijs en Buitenlandse Zaken.