De Amerikaanse senator John McCain.
De Amerikaanse senator John McCain. © REUTERS

McCain: cyberaanvallen Rusland oorlogsdaad

Russische cyberaanvallen zijn een 'oorlogsdaad' en de Verenigde Staten moeten Rusland daar een 'prijs voor laten betalen'. Die harde woorden sprak de Amerikaanse senator John McCain vrijdag tijdens een bezoek aan Kiev. De invloedrijke Republikein gaat zich inspannen om de sancties tegen Rusland verder op te voeren.

Trump wordt steeds dikker met Poetin

De betrekkingen tussen de Russische president Vladimir Poetin en de aankomende Amerikaanse president Donald Trump worden steeds warmer. Trump liet deze week weten dat hij een 'heel aardige' brief had ontvangen van Poetin en omarmde een sneer van de Russische leider naar de Democraten. Lees hier het artikel.

McCain gaat daarmee lijnrecht in tegen de voornemens van aankomend president Donald Trump, die de verkiezingen won als kandidaat van de Republikeinse Partij. Trump heeft juist aangegeven dat hij naar betere banden met Rusland streeft en van de strafmaatregelen af wil. Al voor zijn aantreden ligt daarmee een conflict op de loer tussen Trump en een deel van zijn eigen partij.

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde vrijdag dat hij geen tegenacties onderneemt na de Amerikaanse sancties. Trump prees Poetins besluit om af te wachten als een 'geweldige zet'. 'Ik heb altijd geweten dat hij heel slim is', liet de aankomend president weten via Twitter.

Onder meer Trumps lovende tweets over Poetin lokten de nodige kritiek uit in de VS. Michael McFaul, de voormalige ambassadeur van de VS in Moskou, noemde het 'ongehoord' dat Trump als aankomend president samenspant met een 'autocratische' leider als Poetin om een Amerikaan zwart te maken. Evan McMullin, een Republikein die vergeefs aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen meedeed om Trump tegen te houden, riep de Republikeinen op Trump te veroordelen wegens zijn 'bondgenootschap met Poetin, een tegenstander die erop uit is de Amerikaanse democratie te ondermijnen'.

Ook McCain laat zich nu kritisch uit over de toenadering tot Poetin van Trump. Volgens McCain, die in 2008 de presidentsverkiezingen verloor van Democraat Barack Obama, is het mogelijk om 'Rusland veel sancties op te leggen'. Hij denkt daarbij aan maatregelen tegen individuen, organisaties en financiële instellingen.

Aan het land waar hij te gast was, beloofde McCain dat 'geen Amerikaans Congres de vrijheid en onafhankelijkheid van Oekraïne zal opofferen'.