De Champs-Élysées na de aanval op de agenten.
De Champs-Élysées na de aanval op de agenten. © AFP

Man rijdt in op agenten Champs-Élysées: geen slachtoffers, dader omgekomen

Een man is maandag expres met zijn auto ingereden op een politiebusje op de Champs-Élysées in Parijs. De politie gaat ervan uit dat het een terroristische aanval was: volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken had de dader een Kalasjnikov, een onbekend aantal pistolen en explosieven bij zich. Er zijn geen agenten of voorbijgangers gewond geraakt, maar de man zelf is bij het incident omgekomen.

De aanslagpleger was waarschijnlijk een bekende van de veiligheidsdiensten. In zijn auto, een witte Renault Megane, zijn de identiteitspapieren gevonden van een geradicaliseerde 31-jarige man uit Argenteuil.

De wagen zelf vatte direct na de klap vlam en gendarmes hebben de dader uit het brandende voertuig gehaald. Volgens de autoriteiten is hij later aan zijn verwondingen overleden. Minister Gérard Collomb van Binnenlandse Zaken zei dat de explosieven in de auto een ontploffing hadden kunnen veroorzaken. 'Dit laat nog maar eens zien dat het dreigingsniveau in Frankrijk zeer hoog blijft', aldus de minister. 

Eric Favereau, een journalist bij de Franse krant Libération, zat op een scooter vlak achter het politiekonvooi toen de aanslag plaatsvond. Hij schrijft dat hij de politiebusjes stil zag staan en dat een auto de weg blokkeerde. Hierna volgde een explosie. 'Gendarmes renden naar hun wagens om gereedschap te pakken en slaan de autoruiten in van de wagen die in brand staat. Ze slepen de bestuurder naar buiten terwijl anderen het vuur blussen.'

De situatie is inmiddels onder controle, meldde de politie op Twitter. De autoriteiten roepen mensen op uit de buurt te blijven. De antiterreurafdeling van het OM in Parijs is een onderzoek gestart. Een groep van de explosieven opruimingsdienst is ter plekke aanwezig. Na het incident was de politie direct massaal aanwezig op de wereldberoemde boulevard

Man doodgeschoten

De politie patrouilleert elke dag op de Champs-Élysées om terreuraanslagen te voorkomen. In april werd in de drukke winkelstraat een man doodgeschoten bij een aanslag op agenten. De aanslag vond plaats twee dagen voor de presidentsverkiezingen. De man, Karim C., reed toen tegen 21 uur met een auto de Champs-Élysées op.

Hij stopte op een plaats waar verschillende politiebusjes stonden, stapte uit en opende het vuur. Een agent werd gedood, twee raakten zwaar gewond. Een passerende toeriste raakte licht gewond. De aanvaller werd daarna doodgeschoten door de politie. Later op de avond eiste Islamitische Staat de aanslag op. IS noemde de dader 'Abu Yussef al Belgiki'. Waarom IS over een Belg sprak, is niet duidelijk. De autoriteiten houden nog steeds rekening met de mogelijkheid dat C. een medeplichtige had.