Politie bij de school waar een man met zwaard één persoon doodde en vier mensen verwond heeft.
Politie bij de school waar een man met zwaard één persoon doodde en vier mensen verwond heeft. © Reuters

Man met zwaard doodt leraar en twaalfjarige in Zweden

Op een Zweedse school zijn donderdag twee mensen gedood door een gemaskerde man met een zwaard. De slachtoffers zijn een docent en een twaalfjarige scholier, aldus Zweedse media. Een tweede leraar verkeert in kritieke toestand, een ander vijftienjarig slachtoffer is stabiel.

De dader zou een man van 21 jaar zijn. Zijn motief is nog niet bekend. Hij is door de politie neergeschoten en ligt net als de twee gewonden in het ziekenhuis. Hij verkeert in kritieke toestand en wordt momenteel geopereerd aan de schotwonden die hij heeft opgelopen toen de politie hem neerschoot.

'Een grap'

De aanval vond donderdagochtend plaats om 10.10 uur, in een café naast een basis- en middelbare school. Volgens de website van de school telt deze ongeveer 400 leerlingen. De school staat bekend als een onderwijsinstelling waar slechte resultaten behaald worden en waar veel scholieren problemen hebben.

Een leerling die graag anoniem wil blijven zei tegenover een Zweedse krant dat ze aanvankelijk dachten dat er een grap werd uitgehaald door de dader. Deze droeg namelijk een masker uit de film Star Wars. 'Hij had zwarte kleding aan en een lang zwaard bij zich. Sommige leerlingen wilden met hem op de foto of wilden voelen aan zijn zwaard', aldus de ooggetuige.

Zwarte dag

De dader is een 21-jarige inwoner van Trollhättan, de stad waar hij de aanval op de school uitvoerde. Het stadje ligt ongeveer 75.000 kilometer ten noorden van Göteborg en heeft ongeveer 50.000 inwoners. Het huis van de dader wordt door de Zweedse autoriteiten onderzocht.

De Zweedse premier Lofven is inmiddels naar Trollhättan afgereisd en noemt vandaag een 'zwarte dag voor Zweden'.