President Emmanuel Macron.
President Emmanuel Macron. © Reuters

Macron: 'Wij haalden Trump over om aanval op Syrië beperkt te houden'

Emmanuel Macron presenteert zichzelf graag als de staatsman die Frankrijk weer een rol op het wereldtoneel geeft, een rol die past bij zijn status als kernmacht en permanent lid van de Veiligheidsraad. Met een president die voortdurend in contact staat met Trump, Poetin, Merkel en andere wereldleiders.

Zondagavond zei hij in een televisie-interview dat hij de Amerikaanse president Trump had overgehaald de raketaanval op Syrië te beperken tot enkele zorgvuldig gekozen doelen. 'De zaken dreigden een beetje uit de hand te lopen, met de tweets', zei Macron. Ook zou hij Trump hebben overgehaald langer in Syrië te blijven: 'Tien dagen geleden stelde Trump voor dat hij de Amerikaanse troepen wilde terugtrekken uit Syrië. Wij overtuigden hem ervan dat het nodig is te blijven - en zich voor de lange termijn te committeren', zei Macron.

Volgens het Witte Huis trok de Franse president hiermee een te grote broek aan. Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders liet weten dat Trump niet van mening veranderd is: hij wil Syrië zo snel mogelijk verlaten. Het is echter niet duidelijk hoe snel 'zo snel mogelijk' is. Eerst moet Islamitische Staat worden verslagen, aldus het Witte Huis. President Macron verklaarde maandag dat hij niet had willen suggereren dat er een meningsverschil heeft bestaan tussen Frankrijk en de Verenigde Staten: 'Het Witte Huis heeft gelijk als het zegt dat we tegen IS vechten en zullen stoppen als de oorlog tegen IS voorbij is.'

Trump kan slecht opschieten met de Duitse bondskanselier Merkel. De Britse premier May geniet weinig prestige en is verwikkeld in de Brexit. Daarmee is Emmanuel Macron de meest voor de hand liggende gesprekspartner in Europa. Het buitenland is belangrijk voor een Franse president. De grote natie moet zijn rang in de wereld houden. Militaire acties versterken het prestige van Frankrijk en zijn president. In 2013 wilde Macrons voorganger Hollande al een luchtaanval op Syrië uitvoeren. Volgens de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) had het regime van Assad gifgas ingezet tegen zijn burgers, iets wat door de internationale gemeenschap als een 'rode lijn' was gekwalificeerd. Franse vliegtuigen stonden al klaar om op te stijgen, toen de Amerikaanse president Obama de actie tegenhield.

'Aardig en zwak'

Is Macron ook een vredesmakelaar die Assads bondgenoten Rusland en Iran op andere gedachten kan brengen?

Hierdoor kreeg Rusland de indruk dat 'dat de mensen van de internationale gemeenschap aardig en zwak zijn', aldus Macron. Daarna voerde Rusland zijn inspanningen ten gunste van het regime van Assad op. De raketaanvallen van dit weekend waren dan ook niet alleen voor Assad, maar vooral voor Rusland bedoeld. De geloofwaardigheid van de internationale gemeenschap moest worden hersteld, aldus Macron. 'We moeten nu hopen dat Rusland begrijpt dat we de krachten moeten bundelen om in Syrië een politiek proces op gang te brengen', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.

Macron maakte een sterke indruk bij zijn debuut op het wereldtoneel. Maar buitenlandse politiek is meer dan communicatie. Is Macron ook een vredesmakelaar die Assads bondgenoten Rusland en Iran op andere gedachten kan brengen? 'De uitdaging is groot', schreef Le Monde maandag, 'maar alles moet worden geprobeerd.'

Als er nooit wordt gereageerd op rode lijnen, zouden de Russische autoriteiten maar denken dat 'die mensen van de internationale gemeenschap heel vriendelijk, en heel zwak zijn. Nu heeft hij (de Russische president Poetin) begrepen dat dat niet langer het geval is.' Macron benadrukte dat hij met alle partijen in gesprek wilde gaan, ook met Moskou, om een politieke oplossing te vinden.

De Franse president brengt later deze maand een bezoek aan Washington en zal volgende maand naar Moskou reizen.