Teruglezen - Vijf doden, veertig gewonden bij aanslag in Londen

Bij een aanslag voor de deur van het Britse parlement in Londen zijn woensdag vier mensen overleden en minstens veertig gewonden gevallen. De aanvaller bevindt zich onder de doden. De politie gaat uit van een terroristische aanslag. Lees in dit liveblog van woensdag de ontwikkelingen van woensdag terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Vijf Zuid-Koreanen raakten gewond bij de aanslag in Londen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

  De Zuid-Koreanen, die allemaal van middelbare leeftijd zijn, raakten gewond in de mensenmassa die wegvluchtte bij de plek van de aanslag. Vier van hen hebben onder andere gebroken botten. Een vrouw van in de zestig moest worden geopereerd aan een hoofdwond.

 2. Islamitisch-gerelateerd terorrisme

  Volgens een politiecommissaris van de contra-terrorismedienst werd de aanslagpleger geïnspireerd door islamitisch-gerelateerd terrorisme. De politie weet wie de dader is, maar wil de identiteit van de aanvaller vanwege het lopende onderzoek nog niet bekendmaken.

 3. Dodental loopt op tot vijf

  Politie gaat ervan uit dat de aanslag was geïnspireerd door internationaal, islamitisch terrorisme

  Het dodental na de aanslag is opgelopen tot vijf mensen. Dit meldt een hooggeplaatste officier van de Londense politie zojuist in gesprek met de pers. Ook het aantal slachtoffers valt hoger uit dan eerdere schattingen: veertig.

  'We denken dat we weten wie de dader is', aldus de officier. Over de identiteit of een motief wil hij niets kwijt, maar de politie gaat ervan uit dat de aanslag was geïnspireerd door internationaal, islamitisch terrorisme.

  Nota bene: op donderdagmorgen werd het aantal dodelijke slachtoffers weer bijgesteld naar vier. (redactie)

 4. May: 'Parlement morgen weer open'

  'We zijn getuige geweest van een ziekelijke, verdorven aanslag.' Die woorden sprak premier Theresa May in een korte toespraak na afloop van een spoedberaad. 'De plek van deze aanval was geen toeval.' May prees het optreden van de politie en sprak haar medeleven uit met de nabestaanden.

  De premier past het dreigingsniveau niet aan; dat blijft staan op 'severe', ernstig. Ook zal het parlement morgen weer toegankelijk zijn, zoals op een gewone werkdag.

 5. Brabantse scholieren getuige van aanslag

  Het toeval wil dat leerlingen van dezelfde school vorig jaar in Berlijn waren toen daar een aanslag werd gepleegd op een kerstmarkt

  'Liefs uit Londen', staat bij een Facebook-foto van scholieren uit Bergen op Zoom. Vrolijke gezichten voor de Tower Bridge, waar de foto gisteren werd gemaakt. Vandaag stonden de twee klassen bij Westminster Bridge toen daar een bloedige aanslag werd gepleegd.

  'De groep is erg geschrokken', zegt rector Marcel van Loo van het Mollerlyceum tegen BN DeStem. 'Een paar van hen stond op nog geen vijftig meter van de aanslag. Onze docent zag de man steken en ook dat hij werd uitgeschakeld door de politie. Je weet op dat moment niet goed wat er allemaal gebeurt, het was chaos. Gelukkig is niemand van ons gewond geraakt.'

  Het toeval wil dat leerlingen van dezelfde school vorig jaar in Berlijn waren toen daar een aanslag werd gepleegd op een kerstmarkt. 'Ongelofelijk dat we dit opnieuw meemaken', zegt Van Loo. 'Het is zelfs zo erg dat we al een speciaal protocol hebben voor terreuraanslagen. Belangrijk voor ons was dat de leerlingen allemaal zo snel mogelijk contact hebben gelegd met het thuisfront.'

  De school overweegt na twee aanslagen excursies in buitenlandse steden in de ban te doen.

 6. Tel Aviv solidair met Britten

  Een gebaar vanuit Israël. Uit solidariteit met de slachtoffers van Londen is het stadhuis in Tel Aviv verlicht in de kleuren van de Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Het plein waaraan het gebouw gelegen is, Rabin Square, was in 1995 het toneel van de moord op de toenmalige Israëlische premier Yitzhak Rabin.

 7. Infographic: dit gebeurde er vanmiddag

  Bekijk in onderstaande afbeelding wat er zich vanmiddag afspeelde in het centrum van Londen.

 8. Twee Roemenen onder gewonden

  Onder de gewonden zijn twee Roemenen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Roemenië bekendgemaakt.

 9. Aanslag op moeder van parlementen

  Lees hier de reconstructie van onze correspondent Patrick van IJzendoorn vanuit Londen: 'Kort nadat Big Ben woensdagmiddag kwart voor drie heeft geslagen arriveert de terreur bij de moeder van parlementen. Een zwarte Hyundai Tucson komt aangescheurd over Westminster Bridge, de brug waar altijd een Schotse doedelzakspeler staat, waar Chinese stelletjes trouwfoto's nemen, waar duizenden toeristen een selfie nemen met 's wereld beroemdste klok. De bestuurder rijdt via het brede fietspad de stoep op. Vijf, zes, zeven voetgangers komen onder de wielen. Verwondingen variëren van catastrofaal tot fataal. Het ziekenhuis is op loopafstand, aan de zuidoever.'