Teruglezen - 'Nazi-uitlatingen zijn onacceptabel', Rutte eist excuses van Erdogan

De diplomatieke ruzie tussen Turkije en Nederland die zaterdagnacht in Rotterdam escaleerde en daarmee een voorlopig hoogtepunt bereikte, is nog niet ten einde. Integendeel: van beide kanten zijn op hoge toon excuses geëist en Turkije heeft Nederland met sancties en 'consequenties' gedreigd. Wij volgden de gebeurtenissen rond de geweigerde pro-Erdogancampagne in Nederland op de voet. Lees hier de gebeurtenissen van zondag terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Plein 40-45 Amsterdam ontruimd

  Plein 40-45 in Amsterdam, waar eerder op de avond de politie moest optreden omdat een demonstratie van Turkse Nederlanders escaleerde, is nagenoeg leeg. 'Het is weer rustig. Het Plein is bijna leeg, de demonstranten zijn naar huis', aldus de gemeente. De 250 demonstranten zijn rond 23.30 uur met waterkanonnen weggejaagd.

 2. Protesten Amsterdam: politie grijpt in

  De politie in Amsterdam heeft zondagavond in Amsterdam alsnog opgetreden tegen een groep van ongeveer 250 Turkse Nederlanders die demonstreerden in de stad. De mobiele eenheid wordt op Plein 40-45 ingezet en de demonstranten worden met waterkanonnen weggejaagd.

  Burgemeester Eberhard van der Laan beëindigde de demonstratie op grond van verstoringen van de openbare orde en de veiligheid van het verkeer, zo liet de gemeente weten. Het protest, naar aanleiding van het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije, begon in de middag aanvankelijk vreedzaam, maar later werd de sfeer grimmig. De groep hinderde het verkeer door wegen en kruispunten te blokkeren. Ook werd met vuurwerk gegooid en weigerden de demonstranten de aanwijzingen van de politie op te volgen, aldus de gemeente.

  De politie heeft in de loop van de avond vier mensen aangehouden. Eén voor het brengen van de Hitlergroet en het uiten van nazistische leuzen, twee voor opruiing en één voor het beledigen van een politieagent. Later werden nog twee mensen aangehouden voor het gooien van stenen en het plegen van openlijk geweld.

  De gemeente stelt dat de politie de demonstranten bij herhaling heeft verteld dat de burgemeester, op grond van de vrees voor openbare ordeverstoringen, de demonstratie zou beëindigen als het protest niet vrijwillig zou worden gestaakt. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven werd het protest beëindigd en greep de politie in.

 3. 'U zult de prijs betalen'

  Het conflict tussen Nederland en Turkije over Turkse verkiezingsbijeenkomsten in Nederland is dit weekeinde flink uit de hand gelopen. De Turkse president Erdogan noemde Nederland zondag 'een bananenrepubliek', eiste excuses en riep op tot 'internationale sancties'. Premier Rutte peinst er niet over zijn excuses aan te bieden. Lees de ontwikkelingen van vandaag in het nieuwsbericht van Fokke Obbema.

 4. Turkije-rel in Volkskrantdebat

  Hoe moet Nederland omgaan met de diplomatieke aanvaring met Turkije? Tijdens het Volkskrantdebat in de Rode Hoed in Amsterdam met de nummers twee van de grote partijen wordt de Turkijerel inzet van de verkiezingen.

  Het CDA doorbreekt de politieke eensgezindheid tegenover Turkije. De partij wil het associatieverdrag van de Europese Unie met Turkije opzeggen. Dat maakt het volgens het CDA makkelijker om een eind te maken aan de dubbele nationaliteit. Nederlandse jongens van Turkse afkomst hoeven dan niet meer in Turkije in militaire dienst. Bovendien kunnen Nederlanders van Turkse afkomst dan worden verplicht te integreren.

  CDA-leider Sybrand van Haersma Buma koos deze opstelling in het tv-programma Buitenhof en Mona Keijzer herhaalde de opstelling in het Volkskrant-debat maar gaat een stapje verder. 'Er is een streep in het zand getrokken. Die moet in beton gegoten.'

  De andere deelnemers aan het debat handhaven hun steun voor de lijn van het kabinet tegenover Turkije. Zij pleiten ervoor het hoofd koel te houden. Kathalijne Buitenweg van GroenLinks (die Fleur Agema van de PVV verving nadat zij verstek had laten gaan vanwege de Turkijerel) noemt het 'onbeschoft' dat toch een Turkse minister het land binnenkwam ondanks het uitdrukkelijke verzoek niet te komen. Renske Leijten (SP) noemt het 'ronduit kinderachtig' dat een aantal auto's vanuit Duitsland Nederland binnenreed om de Nederlandse autoriteiten te misleiden in welke de minister zou kunnen zitten. Kijk hier het debat terug:

 5. Buigen is voor Rutte even geen optie

  Staatsrechtdeskundigen en diplomaten zullen nog wel even twisten over de vraag of het echt nodig was om de spanning met Turkije zo ver op te voeren, maar voor premier Rutte geldt dat die nauwelijks anders kon, schrijft Raoul du Pré, chef van de politieke redactie van de Volkskrant.

  'Rutte wil nu niet de man worden die buigt in een baas-in-eigen-land-conflict. De dreiging van een sanctieoorlog neemt hij nu even voor lief. Dat zijn zorgen voor later.'

 6. Mogherini belt met Koenders en Çavusoglu

  De EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft vandaag telefonisch contact gehad met zowel minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders als zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavusoglu. Dat heeft Mogherini's woordvoerder desgevraagd in Brussel gezegd. 'We volgen de ontwikkelingen vanzelfsprekend van dichtbij.' Over de inhoud van de gesprekken tussen Mogherini, officieel de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie, werden geen mededelingen gedaan.

  Meer wilde 'Brussel' ook niet kwijt over de rel tussen Nederland en Turkije over het weren van twee Turkse ministers die campagne wilden voeren voor een referendum over meer macht voor president Recep Tayyip Erdo¿an. De woordvoerder van EU-president Donald Tusk hulde zich in stilzwijgen.

 7. Macron veroordeelt Turkse provocaties

  De links-liberaal Emmanuel Macron, favoriet voor het Franse presidentschap, heeft de 'provocaties' van de Turkse regering 'sterk veroordeeld'. Macron vraagt de Franse regering om zijn Europese partners te ondersteunen en om het 'misbruik' van de Turkse regering te verwerpen.

  Hij zegt dat de Europese Unie een verenigde reactie moet hebben. Volgens Macron zijn de uitspraken van de Turkse autoriteiten onaanvaardbaar en ondermijnen ze de Europese waarden. De Franse autoriteiten staan een bijeenkomst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu in de oostelijke stad Metz toe.

 8. Vier vragen

  Ging Nederland zijn boekje te buiten door de landingsrechten van minister Cavusoglu niet te verlenen? Vier vragen over wie er gelijk heeft.

 9. Turkse demonstraties in Amsterdam

  Op diverse plekken in Amsterdam hebben mensen vandaag gedemonstreerd na alle commotie zaterdag in Rotterdam. Bij het Turkse consulaat braken daar rellen uit na het gedwongen vertrek van de Turkse minister voor Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya.

  Op het Mercatorplein en het Bos en Lommerplein in Amsterdam kwam vandaag een groep mensen bijeen. Sommigen droegen een rode Turkse vlag en er werden leuzen geroepen. De demonstranten verplaatsten zich door de hoofdstad naar diverse andere plekken. Rond 19.15 uur verzamelde zich een groepje op de Dam. De politie heeft niet in hoeven grijpen.

  Ook in Den Haag en Rotterdam is de politie deze avond alert op mogelijke demonstraties. Op sociale media circuleren diverse oproepen aan Turkse Nederlanders om te demonstreren. In Den Haag had dat op het Hobbemaplein moeten gebeuren, maar daar was alles om 19.30 uur rustig.

 10. Alle arrestanten vrij

  Alle arrestanten die afgelopen nacht tijdens de rellen rond het Turkse consulaat in Rotterdam werden opgepakt, zijn vandaag weer vrijgelaten. De politie arresteerde in totaal zeventien mensen.

  Het OM in Rotterdam liet aan het ANP weten dat de officier van justitie op een later moment zal bepalen wat er met de zaken gebeurt. De arrestanten werden opgepakt vanwege openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van bevelen van de politie.

  De Turkse Nederlanders is meerdere keren gevraagd vreedzaam te vertrekken, verklaarde de politie. Een groot deel van de demonstranten gaf gehoor aan die oproep, maar een deel van hen begon de politie te bekogelen met bakstenen en bloempotten. Dat was voor de ME reden om in te grijpen. Zeven mensen raakten tijdens de rellen gewond, onder wie een agent die een gebroken hand opliep.

  Bekijk hier foto's van gisteravond

  En lees hier de reportage van onze verslaggeefster over de gebeurtenissen in Rotterdam, gisteravond en afgelopen nacht.