Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid

Donald Trump is gekozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten. Amerika en de rest van de wereld houden hun adem in over de gevolgen van die verrassende uitkomst. De Volkskrant hield een liveblog bij dat u hier kunt teruglezen.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. President Mexico spreekt met Trump

  De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft met de dinsdag tot Amerikaans president gekozen Donald Trump afgesproken elkaar te ontmoeten voor de inauguratie van Trump op 20 januari. Dit meldde het persbureau Notimex.

  Mexico is bang dat Trumps presidentschap een economische ramp voor het land betekent en dat hij bovendien, zoals Trump in de verkiezingscampagne aankondigde, talrijke Mexicanen uit de VS zal zetten en de grens met een muur zal dichtmetselen. Trump heeft Mexicanen en Mexico herhaaldelijk grof beledigd.

  Het wordt volgens waarnemers daarom ook geen leuk gesprek. Peña Nieto liet zich eerder dit jaar door zijn minister van Financiën overhalen presidentskandidaat Trump te ontvangen. Hij deed dat 31 augustus in de hoop Trump milder te stemmen. Dat mislukte en het werd een politieke blunder die de minister van Financiën (Luis Videgaray Caso) zijn baan kostte en een storm van kritiek over Peña Nieto uitstortte. (ANP)

 2. Beurzen in de plus na overwinning Trump

  Een beurskrach na de verkiezingszege van Trump? Nee, integendeel: de Amerikaanse beurzen zijn vandaag overtuigend in de plus geëindigd. De Dow Jones noteerde een groei van 1,39 procent, Nasdaq 1,11 procent. Vooral farmaceuten, industriële producenten en de financiële sector profiteerden.

  Grote verliezers waren onder meer de wapenfabrikanten. Ook dat valt te verklaren door de winst van Trump. Door de verkiezingsuitslag zijn strengere wetten voor wapenbezit onwaarschijnlijk – Trump is op dat vlak een traditionele Republikein – en daardoor voelen consumenten zich minder noodzakelijk op korte termijn wapens in te slaan.

  De positieve beursreactie op Trump werd niet helemaal verwacht. In aanloop naar de verkiezingen toonden beleggers een duidelijke voorkeur voor Clinton. Niet gek: historisch gezien presteren de economie en de beurs beter onder Democratische presidenten. Trump weet het goed te maken met de belofte van minder regels, lagere belastingen en meer investeringen in infrastructuur en industrie.

 3. Aanhangers Clinton in shock

  'O, mijn God, ik kan het nog niet geloven. Vier jaar Trump! Weet je hoe lang vier jaar duurt?' De vele aanhangers van Hillary Clinton in New York verkeren in een shocktoestand, constateert verslaggever Bert Lanting in New York.

  Lees hier zijn reportage. (+)

 4. Twitter smeekt Michelle Obama

  Op Twitter wordt Michelle Obama letterlijk door duizenden mensen gesmeekt om zichzelf in 2020 kandidaat te stellen voor het presidentschap. Met tweets als: 'Alleen Michelle Obama kan ons nog redden', of: 'Michelle, make the world great again', of een simpel 'Please!', wordt de First Lady gevraagd of ze een politieke carrière wil overwegen. Want: 'Dat Hillary niet de eerste vrouwelijke president is geworden, betekent nog niet dat Michelle het niet kan worden'.

  Obama's vrouw is een van de populairste publieke figuren in de VS en ze heeft veel campagne gevoerd voor Hillary Clinton. Maar zelf de politiek ingaan, dat ziet haar echtgenoot niet gebeuren. 'Ze is een van de meest talentvolle en briljante mensen die er zijn - ik kan onmogelijk nog trotser op haar zijn’, zei Barack Obama vorige maand. 'Maar Michelle heeft niet het geduld of de neiging om zelf een kandidaat te zijn. Neem dat maar van mij aan.'

 5. Commentaar: hopen op pragmatisme

  Uiteraard gaat het Commentaar van de Volkskrant deze keer over Donald Trump:

  Er zijn redenen genoeg om zeer somber te worden van zijn uitverkiezing. Als hij al zijn beloften uit de campagne nakomt, gaat de wereld er fors op achteruit. Het met veel moeite tot stand gekomen klimaatverdrag wordt bij het vuil gezet, handelsakkoorden worden herroepen, illegalen het land uitgejaagd, xenofobie wordt aangewakkerd en de armere Amerikanen raken hun ziektekostenverzekering kwijt.

  Maar er zijn ook redenen om te hopen dat het zal meevallen. Verkiezingsretoriek krijgt in de VS vaak geen praktische uitwerking. Trump heeft bovendien geen van ideologie doordrenkte machine onder zich.

  Lees hier het volledige Commentaar.

 6. Speech Hillary teruglezen

  Geëmotioneerd maar toch met opgeheven hoofd hield Hillary Clinton vandaag haar verliezerstoespraak. 'Ik wil jullie allemaal op het hart drukken dat dit de beste campagne was die ik me ooit had kunnen wensen.'

  Lees hier de complete toespraak nog eens terug.

 7. Desolate sfeer bij Witte Huis

  Het plein voor het Witte Huis is gewoonlijk de populairste selfieplek van Washington. Maar op de dag dat Donald Trump het Amerikaans presidentschap verovert, is de sfeer er desolaat, zag Ilse van Heusden.

  Vier demonstranten doorbreken de stilte: 'No Love!', roept een jonge Afrikaans-Amerikaanse vrouw met een bord in haar hand: '11/9/16 Facism Prevails'. 'Word eens boos motherfuckers, in plaats van op je telefoon te staren', gilt ze opeens naar iemand die een foto van haar maakt. 'Hoe heb je deze man aan de macht geholpen?'

  Lees hier het hele sfeerverslag.

 8. Trumps ster opgepoetst

  Nu Donald Trump president wordt, moet zijn ster op de Walk of Fame in Hollywood zo snel mogelijk gerepareerd. Twee weken geleden werd die namelijk gemolesteerd door een man met een hamer. Volgens de gemeente is de ster inmiddels alweer grotendeels gerestaureerd, maar moet deze nog opdrogen en opgepoetst worden.

  Trump verdiende de ster met zijn optreden in de het NBC-programma 'The Apprentice'.

 9. Groeten uit het andere Washington

  Verslaggever Robert van de Griend was ook op verkiezingsavond in Washington, Pennsylvania:

  'In stripclub Jill's, langs de snelweg naar West-Virginna, smijten breedgeschouderde truckers met dollars alsof ze Donald Trump zelf zijn. Als vlak voor sluitingstijd een blondine in een blauwe bikini het podium opstapt, klinkt er vanachter uit de club: 'Hillary, laat je tieten zien!' En dan, vanuit een andere hoek: 'Grab her by the pussy!''

  Lees hier zijn hele reportage. (+)

 10. 'Obamacare afschaffen wordt moeilijk'

  Donald Trump wil 'Obamacare', het ziektekostensysteem dat Barack Obama heeft ingevoerd, gaan afschaffen, zo heeft hij tijdens zijn campagne duidelijk gemaakt. Het Witte Huis ziet het niet meteen zo'n vaart lopen, zo blijkt uit een verklaring. 'Obama's ziektekostenwet heeft in het verleden veel grote uitdagingen doorstaan. Het zal niet gemakkelijk worden om hem te ontmantelen.'

  Daar denkt Mitch McConnell, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, anders over. Het afschaffen van Obamacare 'staat vrij hoog op onze agenda', zei hij woensdag. Volgens McConnell is de zorgverzekeringswet, waarmee Obama het enorme aantal onverzekerden wilde terugdringen, 'de allerslechtste wetgeving' die is doorgevoerd in de beginjaren van de regering-Obama.