Teruglezen - May handhaaft belangrijkste ministers, toekomst anderen onduidelijk

De Conservatieven van premier May zijn hun meerderheid kwijt en zullen een minderheidskabinet vormen. De Brexitonderhandelingen zullen, zoals gepland, over tien dagen beginnen. Lees hier de gebeurtenissen rond de Britse verkiezingsuitslag terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. May houdt belangrijke ministers

  Premier May heeft besloten haar belangrijkste ministers te handhaven. Ministers Boris Johnson (Buitenlandse Zaken), Philip Hammond (Financiën), Amber Rudd (Binnenlandse Zaken), Michael Fallon (Defensie) en David Davis (Brexit) mogen aanblijven.

  Andere bewindslieden blijven vermoedelijk nog even in spanning. ‘Er volgen vanavond geen verdere benoemingen’, maakte de regering vrijdag bekend. Het is onduidelijk of de voor May tegenvallende verkiezingsuitslag invloed heeft gehad op het besluit de belangrijkste ministers te herbenoemen.

  Voor de verkiezingen waren er speculaties in de Britse media dat May met name Hammond zou vervangen als ze een grote meerderheid zou behalen. Met het aanblijven van Hammond is het vrijwel uitgesloten dat de regering het strenge uitgavenbeleid zal versoepelen. De minister van Financiën is hier geen voorstander van. Labour, die meer zetels won, pleitte in een plan juist voor meer investeringen in publieke voorzieningen.

  Hammond (61) werd door May benoemd kort nadat ze het roer vorig jaar overnam. Volgens diverse Britse media zou de relatie tussen beide politici gespannen zijn.

 2. May had 'liever ander resultaat' gezien

  Premier Theresa May heeft haar spijt betuigd aan de conservatieve parlementsleden die hun zetels zijn verloren als gevolg van de teleurstellende verkiezingsuitslag.

  Ze zei dat ze 'natuurlijk een ander resultaat' had gewild en dat ze zou reflecteren op de uitslag. Maar ze toonde zich wederom vooral gefocust op de toekomst en benadrukte opnieuw het belang van een stabiele regering die verder kan met een plan voor de Brexitonderhandelingen. Die regering kan alleen gevormd worden door de Conservatieven, aldus May. Ze kondigde aan op korte termijn haar nieuwe kabinet samen te stellen.

  Volgens de BBC is May in ieder geval van plan Boris Johnson aan te houden als minister van Buitenlandse Zaken en Philip Hammond als minister van Financiën.

 3. DUP bevestigt gesprekken met May

  De Noord-Ierse partij DUP heeft bevestigd met premier Theresa May te gaan praten over mogelijke samenwerking. May wil met gedoogsteun van de DUP een minderheidsregering gaan vormen in het Lagerhuis.

  De DUP, die op tien zetels lijkt te kunnen rekenen, kan May aan een nipte parlementaire meerderheid helpen. DUP-leider Arlene Foster bevestigde op een korte persconferentie dat ze 's ochtends heeft gesproken met May en dat verdere gesprekken zullen volgen. 'We gaan praten met de conservatieven om te kijken hoe we stabiliteit naar ons land kunnen brengen nu we voor een grote uitdaging staan.'

 4. Bernie Sanders feliciteert Corbyn

  Voormalig Amerikaans presidentskandidaat Bernie Sanders heeft op Twitter zijn felicitaties uitgebracht aan Labourleider Jeremy Corbyn. Labour heeft 31 zetels gewonnen, wat neerkomt op een totaal van 261 zetels.

  'Ik ben verheugd dat Labour het zo goed heeft gedaan', twitterde Sanders, die het vorig jaar in de Democratische voorverkiezingen moest afleggen tegen Hillary Clinton. Hij feliciteerde Corbyn met een 'effectieve campagne'.

  'Overal in de wereld komen mensen in opstand tegen verdere bezuinigingen en de massale inkomens- en vermogensongelijkheid', vervolgde Sanders op Twitter. 'Mensen in het VK, in de VS en elders willen regeringen die alle mensen vertegenwoordigen, niet alleen de rijkste 1 procent.'

 5. Tusk feliciteert May

  EU-president Donald Tusk feliciteert Theresa May met haar verlengde premierschap. 'Er is geen tijd te verliezen', aldus Tusk, doelend op de aanstaande Brexitonderhandelingen. Vanaf 19 juni praten de EU en Engeland over de voorwaarden van de Brexit. Jean-Claude Juncker uitte eerder vandaag zijn zorgen over deze onderhandelingen en was bang dat ze niet op tijd zouden beginnen. In een korte toespraak op Downing Street liet May echter weten er niet over te piekeren deze onderhandelingen uit te stellen.

 6. May gaat minderheidskabinet vormen

  'Let's get to work', sluit May haar korte toespraak af op 10 Downing Street. Het bezoek aan Queen Elizabeth was van korte duur. Eenmaal terug bij haar woning sprak ze de toegestroomde pers toch toe. 'Ik ga een regering vormen die ons door de Brexitonderhandelingen zal leiden. Het Verenigd Koninkrijk heeft stabiliteit nodig, en alleen de partij die het meeste stemmen heeft gekregen kan die zekerheid bieden.' May belooft hard op te treden tegen islamitisch extremisme. De Brexitonderhandelingen, zei ze, zullen over tien dagen beginnen. Zoals gepland.

  Het Noord-Ierse DUP, een conservatieve protestantse partij, zal gedoogsteun geven aan de Tories, waardoor ze aan een meerderheid in het Lagerhuis komen. De Noord-Ieren en de Conservatieven werken al langer samen in het Lagerhuis.

 7. May onderweg naar koningin

  Geen persconferentie van May om 11 uur, zoals aangekondigd. Maar om tien voor half twee komt ze toch haar woning uit en stapt in de auto naar Buckingham Palace. Aan de koningin zal zij toestemming vragen om een minderheidskabinet te vormen, met gedoogsteun van het Noord-Ierse DUP.

 8. Tijd voor een video

  Terwijl we wachten op nieuws uit Londen, een kort overzicht van de gebeurtenissen van de afgelopen verkiezingsnacht en de ontstane chaos in een overzichtelijke video.

 9. Juncker wil geen Brexit-vertraging

  Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, hoopt niet op uitstel van de Brexit. Dat zei hij vanmiddag. Wat de uitslag betekent voor de Brexitonderhandelingen is nog niet geheel duidelijk.

  De EU is klaar om te beginnen met de gesprekken. 'Wij kunnen morgen om half tien 's ochtends beginnen met de onderhandelingen', aldus Juncker. De onderhandelingen tussen Engeland en de EU zouden op 19 juni beginnen.

 10. UKIP-leider stapt op

  Paul Nuttall, de leider van UKIP, stapt op. De United Kingdom Independence Party, zoals zij voluit heet, trok veel aandacht door de Brexitcampagne van Nigel Farage. In de verkiezingen van donderdag kreeg de UKIP ruim twee miljoen stemmen minder dan in die van 2015.