De Litouwse president Dalia Grybauskaite.
De Litouwse president Dalia Grybauskaite. © AFP

Litouwen voert dienstplicht in

De Litouwse regering heeft besloten de dienstplicht opnieuw in te voeren vanwege het voortslepende conflict in het oosten van Oekraïne. Vanaf september worden er zo'n drieduizend mensen van 19 tot 27 jaar opgeroepen.

De dienstplicht zal in ieder geval de komende vijf jaar gelden, zei president Dalia Grybauskaite op een persconferentie. Elke dienstplichtige zal negen maanden moeten dienen. 'De geopolitieke situatie is veranderd. Het professionele leger krijgt niet zoveel soldaten als Litouwen nodig heeft', aldus generaal Jonas Vytautas Zukas.

Litouwen schafte de dienstplicht in 2008 af, vier jaar nadat het land lid was geworden van de NAVO. Het Litouwse leger heeft momenteel vijftienduizend mannen en vrouwen in de gelederen, maar geen tanks of gevechtsvliegtuigen.

Confict in Oekraïne

De Baltische staten hebben de afgelopen maanden vanwege het conflict in Oekraïne hun defensiebeleid opnieuw onder de loep genomen. Litouwen, Letland en Estland hebben alledrie meer geld uitgetrokken voor hun krijgsmacht en nieuw wapentuig aangeschaft. Litouwen wil ten minste tien stuks rijdend artilleriegeschut en 130 nieuwe pantservoertuigen kopen.

Vorige maand bracht het Litouwse ministerie van defensie een boekje uit met tips voor de bevolking, mocht er oorlog met Rusland uitbreken. Minister van defensie Juozas Olekas zei dat het boekje een reactie was 'op de Russische agressie tegen diens buren, die momenteel in Oekraïne te zien is'.