Kremlin ontkent bezit belastend materiaal
© EPA

Kremlin ontkent bezit belastend materiaal

Russen zeggen moe te zijn van beschuldigingen

Het Kremlin ontkent in het bezit te zijn van belastend materiaal over Donald Trump. Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Poetin, noemt de aantijging 'een complete fabricatie en volstrekte onzin'.

Hij stelde woensdag dat het Kremlin 'zich niet bezighoudt met het verzamelen van compromitterende informatie'. De claim dat de Russische veiligheidsdienst beelden van Trump in een Moskouse hotelkamer zou hebben gemaakt, is volgens hem de wereld in gebracht om de banden tussen de VS en Rusland te schaden.

'We moeten dit maar met humor behandelen', zei Peskov. 'Maar er zit ook een droevige kant aan. Er zijn mensen die deze razernij opzwepen, die hun best doen om deze heksenjacht door te laten gaan.'

We moeten dit maar met humor behandelen, maar er zit ook een droevige kant aan

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov

Dit sluit aan bij eerdere reacties van het Kremlin op beschuldigingen van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Russische regering neemt de aantijgingen al maanden niet serieus.

Eind oktober, twee weken voor de verkiezingen, grapte president Poetin er al over. 'Is er echt iemand die denkt dat Rusland de capaciteit heeft om de keuze van het Amerikaanse volk te beïnvloeden? Amerika is toch geen bananenrepubliek? Amerika is een grootmacht.'

Poetin hamert er op dat het niet uitmaakt wie verantwoordelijk is voor de hacks in de Democratische Partij. 'Misschien kwamen ze van een ander land, niet van Rusland, of misschien wel van iemand op de bank', zei hij in december. 'Maar is het belangrijk wie erachter zit? Ik denk dat de onthulde informatie het belangrijkst is.' Ook in de Russische media is weinig aandacht voor de herkomst van de hacks.

'We zijn moe van al die beschuldigingen', zei Peskov. De Democratische Partij zou eens bij zichzelf ten rade moeten gaan over de nederlaag, zeggen Russische politici in de kranten.

Het Kremlin is zich al lang aan het voorbereiden op president Trump. Zo nam Poetin geen tegenmaatregelen toen de VS 35 Russische diplomaten uitzetten wegens de hacks. Ruslands toekomstige stappen in de Russisch-Amerikaanse betrekkingen, zo stelde zijn verklaring, 'zullen zijn gebaseerd op de politiek van de regering van president D. Trump'.