Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders.
Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders. © ANP

Koenders: Amerikaanse terugtrekking uit klimaatakkoord 'klap in gezicht'

Nederland blijft pal achter het klimaatakkoord van Parijs staan. Dat heeft Bert Koenders donderdagavond gezegd. De minister van Buitenlandse Zaken reageert op de Amerikaanse beslissing om uit het internationale klimaatakkoord te stappen.

'Ik betreur deze stap. Het is een kardinale fout en schadelijk voor burgers wereldwijd, inclusief die in de Verenigde Staten. Het wordt hier in New York en bij de Verenigde Naties door velen als een klap in het gezicht ervaren nu er na jaren onderhandelen een goed en uitvoerbaar akkoord lag. Ik zie hier ook geen enkele wens tot heronderhandeling.'

De minister zegt dat Nederland zich met de rest van de wereld blijft inzetten voor het akkoord. 'De verandering die in 2015 in Parijs is ingezet is niet te stoppen', aldus Koenders. 'Zonder deelname van de VS zal het behalen van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs moeilijker worden. Maar niet onmogelijk.' De minister zegt ook dat hij hoopt dat de Verenigde Staten zich op dit punt niet verder isoleren.  

Eerder gaf Mark Rutte al aan dat hij de beslissing van de Amerikanen betreurt. 'De aanpak van klimaatverandering is niet alleen hard nodig, het biedt wereldwijd economische kansen', zei de premier na de toespraak waarin de Amerikaanse president Donald Trump zijn besluit toelichtte. Trump ziet het verdrag juist als een bedreiging voor de Amerikaanse economie.

Meer over Trump en het klimaatakkoord

Amerikaans vacuüm
Terwijl in Amerika het getouwtrek om het klimaatakkoord zijn ontknoping nadert, besluiten Europa en China tot hechtere samenwerking.

'Hij zet Amerikanen op tweede plaats'
Dit zijn de reacties op Trumps voorspelde anti-Parijsbesluit.

Goed klimaatjaar
Met het van kracht worden van het klimaatakkoord van Parijs is in 2016 een basis gelegd voor een klimaatneutrale wereldeconomie (+). Daar verandert geen Trump iets aan.

Hoofdpunten
Het historische klimaatakkoord tussen 195 landen, afgesloten in Parijs eind 2015, staat bol van de compromissen. Dit zijn de hoofdpunten (+).

Ambitieus genoeg?
Wat waren de grote kwesties die ten grond lagen aan het klimaatakkoord? Vijf vragen over de klimaattop in Parijs (+).