Het stoffelijk overschot van politicus Helmin Wiels onder plastic op de het strand van Marie Pompoen
Het stoffelijk overschot van politicus Helmin Wiels onder plastic op de het strand van Marie Pompoen © ANP

Justitie Curaçao opent jacht op 'intellectuele daders' in moordzaak Wiels

Het was niet zomaar een moord. Het was, zo liet de officier van Justitie in zijn gedragen betoog weten, een 'politieke moord'. Met de kogels die bijna vier jaar geleden de politicus Helmin Wiels dodelijk troffen, werd volgens hem ook 'de bijl gezet aan de wortels van de democratische rechtsstaat' op Curaçao.

Wiels was op zijn 54ste zeer populair. Hij schuwde de controverse niet. Als leider van de politieke partij Pueblo Soberano gold hij als een nationalist, die zowel de 'apartheid' van oud-koloniaal bestuurder Nederland veroordeelde, als de 'zwarte jetset' die volgens hem het eiland in de greep van de corrupte maffia had gebracht. Dat laatste heeft hem mogelijk het leven gekost.

Gerrit Schotte

Over een week kiest Curaçao een nieuw parlement. Alles draait om Gerrit Schotte, de voor omkoping veroordeelde oud-premier die pleit voor volledige onafhankelijkheid van het 'koloniale' Nederland. 'Gaat dit ontploffen?'

Op het moment van zijn dood was Wiels de leider van de grootste partij op Curaçao. Hij had gedreigd een document openbaar te maken waarin witwaspraktijken en andere misdaden van de gokmaffia stonden vermeld. Wiels had een lijfwacht, maar op de dag van zijn gewelddadige dood, op het volksstrand Marie Pompoen bij Willemstad, was hij alleen.

In het juridisch onderzoek in de zaak-Wiels vond vorige week het proces plaats tegen een van de verdachte tussenpersonen. Het ging om Burney 'Nini' F., die aan de zitting deelnam via een videoverbinding vanuit Nederland, waar hij vastzit voor een eerder misdrijf. F. hoorde 26 jaar tegen zich eisen.

De man die de kogels afvuurde, huurmoordenaar Elvis 'Monster' K., is eerder tot levenslang veroordeeld. F., zo meende de officier van Justitie, was schuldig aan het organiseren van de moord. Out omschreef hem als een 'moordmakelaar' en iemand die bewust 'het democratische proces op het eiland' verstoorde. Volgens F.'s advocate, Marije Vaders, is 'geen enkel concreet bewijs' geleverd. Zij vroeg om onmiddellijke vrijspraak.

Verwevenheid van bovenwereld en onderwereld

De 45-jarige F. was uiteindelijk slechts een tussenpersoon. Nu wil het Openbaar Ministerie op Curaçao verder met onderzoek naar de opdrachtgevers, de 'intellectuele daders'. En daarbij komt de verwevenheid van bovenwereld en onderwereld op het eiland in het zicht.

Drie namen zijn daarbij belangrijk, van drie mensen die elkaar kennen. De eerste is Gerrit Schotte, de leider van de politieke partij MFK en premier van Curaçao tussen 2010 en 2012, toen de regering volgens critici aan 'potverteren' deed en zich met corrupte deals inliet. Volgens de officier is er telefonisch contact geweest tussen moordmakelaar F. en Schotte. Maar op dit moment, zo onderstreepte de officier, is Schotte 'formeel geen verdachte'.

Twee anderen zijn dat wel. Het gaat om de vroegere minister van Financiën, George Jamaloodin, en om zijn halfbroer Ronnie Dos Santos, de grote man achter het gok- en casinowezen op Curaçao en Sint Maarten. Jamaloodin verdween na eerdere ondervraging naar het buurland Venezuela, dat hem mogelijk binnenkort zal uitleveren. Dos Santos woont al jaren in de Verenigde Staten, waar eerder op zo'n 35 miljoen euro van zijn vermogen beslag is gelegd.

Er komen mogelijk nog meer verdachten op de lijst van intellectuele daders, zo gaf officier van Justitie Gert Rip aan. Wellicht vallen dan ook namen van mensen die werken in banken en op trustkantoren op het eiland.

Rechter Maria Paulides zal op 11 mei uitspraak doen.