Turkse demonstranten zondag in Istanbul.
Turkse demonstranten zondag in Istanbul. © AFP

Juncker: Turkije wordt voorlopig geen EU-lid

Turkije zal voorlopig nog geen lid van de Europese Unie worden. Dit heeft Europees Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker maandag verklaard tegen de Franse tv-zender France 2.

Volgens Juncker wordt het EU-toetredingsproces bovendien onmiddelijk gestopt als Turkije de doodstraf opnieuw invoert. De Turkse president Erdogan gaf na de mislukte staatsgreep aan dat de doodstraf mogelijk opnieuw wordt ingevoerd om de coupplegers te straffen. Hierop werd direct felle kritiek geuit door zowel de EU als de Verenigde Staten.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei maandag in een interview met Haberturk TV dat 'de EU niet kan gaan dreigen in verband met de doodstraf' en dat Juncker niet op Turkije neer zou moeten kijken.

De onderhandelingen over de eventuele toetreding tot de EU lopen sinds 2005. Dit gebeurt in fasen, waarbij telkens verschillende onderwerpen in hoofdstukken ter tafel komen. Destijds zijn er 35 hoofdstukken benoemd, waarvan er nu veertien worden behandeld en één is afgerond.

'Turkije teleurgesteld in EU'

Afgelopen zaterdag liet de Turkse minister Omur Celik, belast met de zaken aangaande de Europese Unie,  weten teleurgesteld te zijn in de EU. Volgens de minister stonden de bondgenoten wel te dringen om te roepen dat Turkije zich aan de democratische spelregels moet houden, maar nam niemand de moeite om te komen kijken hoe het land eraan toe is na de mislukte coup op 15 juli.

Celik is onaangenaam verrast dat een week na de mislukte greep naar de macht, van geen enkel Westers land een afgevaardigde is komen opdagen om zich te informeren over de situatie en enige solidariteit te tonen. Er bestaat bij de bondgenoten meer bezorgdheid over het welzijn van de opgepakte aanhangers van Fethullah Gülen, constateerde hij.