Hadi Asadi, de Iraanse winnaar van de cartoonwedstrijd over Trump.
Hadi Asadi, de Iraanse winnaar van de cartoonwedstrijd over Trump. © AFP

Iraniërs bespotten Trump in cartoonwedstrijd

De veelal wispelturige en impulsieve regeerstijl van de Amerikaanse president Donald Trump leidde de afgelopen maanden tot de nodige snedige spotprenten. Wereldwijd reageerden cartoonisten met de pen als zwaard en getekende humor en kritiek als wapen op Trumps opmerkelijke uitspraken en besluiten. Geen wonder dus dat het Iraanse Huis voor Cartoons besloot om een internationale cartoonwedstrijd rond Trump te organiseren.

Maar liefst 1.614 inzendingen uit 74 landen kreeg de organisatie van de competitie in Teheran naar eigen zeggen binnen. De spotprenten varieerden van vrolijk en grappig tot beledigend en soms haast apocalyptisch. Zo waren er cartoons over Trumps plannen om een grote muur te bouwen aan de Amerikaanse grens met Mexico, zijn vlammend en opruiend Twittergedrag en zijn seksistische houding ten opzichte van vrouwen.

Daarnaast waren racisme en islamofobie ook belangrijke thema's. Volgens de Iraanse organisatoren is dat omdat deze thema's Trumps gedrag zouden kenmerken en 'duidelijke redenen zouden zijn voor Iran om de VS te wantrouwen'. 'We besloten om het vermogen van de kunst te gebruiken om Trumps gedrag te laten zien', aldus Ali-Asghar, baas van het Iraanse Huis voor Cartoons.

Een aantal ingezonden cartoons waren ook openlijk antisemitisch. Een verwijzing naar de terugkerende vergelijkingen tussen Trumps gedrag en regeerstijl met nazi-Duitsland. Maar ook een knipoog naar de omstreden holocaust-cartoonwedstrijd die de Iraniërs sinds enkele jaren onder luid terugkerend protest uit het buitenland organiseren.

Adolf Hitler

Opmerkelijk was ook de tekening van cartoonist Robert Jones Clayton, een van de vier Amerikanen die hebben meegedaan aan de wedstrijd. Hij tekende twee exemplaren van het speciale Time-nummer Person of the Year. Op een van de omslagen is Trump te zien, op het andere Adolf Hitler. Trump zegt tegen Hitler: 'Het is een grote eer'. 'Ja', is het antwoord van de Duitse nazi-leider. 

Winnaar van de cartoonwedstrijd is de Iraniër Hadi Asadi geworden. Hij tekende Trump met vlammend haar en een jasje gemaakt van 100-dollarbiljetten, terwijl hij fulmineert boven een stapel boeken. Volgens Asadi wilde hij met zijn cartoon laten zien hoe 'Trump allerlei culturele symbolen vertrapt'.