Belastinggeld als isolatiemateriaal voor een ambtswoning: in corrupt China kijkt niemand meer van dit soort fratsen op.
Belastinggeld als isolatiemateriaal voor een ambtswoning: in corrupt China kijkt niemand meer van dit soort fratsen op. ©

In China dringt corrupte werkelijkheid ook door tot populaire tv-series

Hoge functionarissen waren in Chinese dramaseries altijd wijze, vaderlijke mannen, maar sinds kort liggen ze in bed met blonde maîtresses en verstoppen ze hun smeergeld in koelkasten en achter dubbele wanden. De nieuwe televisieserie 'In de naam van het volk' brengt de corrupte praktijken van hoge ambtenaren in beeld, en put daarbij uitvoerig uit waargebeurde schandalen.

De serie is een enorme hit: sinds de eerste aflevering vorige maand werd uitgezonden, is er online al 1,7 miljard keer naar gekeken. In totaal zijn er 55 afleveringen, waarvan er elke werkdag twee worden vrijgegeven, en de cast bestaat uit enkele grote Chinese steracteurs.

Bekende zaken

Het verhaal draait om de held Hou Liangping die met zijn team jaagt op corrupte functionarissen in de fictieve provincie Handong. Ze zitten iedereen die onder de tafel geld aanneemt op de hielen, of het nu gaat om machtige bureaucraten (de 'tijgers') of kleine ambtenaren (de 'vliegen').

In een van de eerste afleveringen wordt een official betrapt in zijn geheime villa. Hij blijkt er stapels contant geld te hebben verborgen. De scène is een duidelijke verwijzing naar een echte zaak: in 2014 werden bij de voormalige vice-voorzitter van de afdeling Steenkolen van de Nationale Energie Maatschappij, Wei Pengyuan, miljoenen aangetroffen. Aangezien het rode biljet van 100 renminbi (zo'n 13 euro) het grootste briefje is dat in China in omloop is, ging het om forse hoeveelheden papier die zich niet zomaar in een kluisje laten verstoppen. Wei bleek uiteindelijk voor 45 miljoen euro aan contanten, goud, auto's en kunst te bezitten. Hij werd in 2016 ter dood veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen.

De serie is de jongste vrucht van een gesmeerde campagne die laat zien hoe de regering zegeviert over de slechteriken

Censor

Corruptie staat niet alleen op de agenda van de Partij, maar van het hele land

Regisseur Li Lu

Op het eerste gezicht is het opmerkelijk dat deze serie de goedkeuring van de autoriteiten kan wegdragen. In 2004 werden anti-corruptiedrama's op televisie verboden, maar toen president Xi Jinping in 2012 een anti-corruptiecampagne in gang zette, keerde het onderwerp terug op de zender. Grote zaken worden door de staatsmedia breed uitgemeten en er zijn documentaires geweest waarin machtige mannen huilend toegaven dat ze fout zaten. Zo bezien is de serie de jongste vrucht van een gesmeerde campagne die laat zien hoe de regering zegeviert over de slechteriken.

Toch schopt de show tegen allerlei heilige huisjes aan. Zo zeggen de karakters dingen als: 'In het verleden geloofde het volk dat de regering niets verkeerd kon doen, nu geloven ze niet dat de regering iets goed doet', of: 'In de ogen van het gewone volk bestaan er alleen maar corrupte officials'.

De regisseur, Li Lu, heeft Chinese media verteld dat ook hij in eerste instantie verbaasd was over de welwillendheid van de censor. 'Corruptie staat niet alleen op de agenda van de Partij, maar van het hele land', luidde zijn verklaring. 'De plots uit de echte wereld zijn zelfs beter dan fictie.'