Hollande liet zich voor het boek 61 keer interviewen.
Hollande liet zich voor het boek 61 keer interviewen. © AFP

Iedereen krijgt onder uit de zak in nieuw boek van Hollande

Nicolas Sarkozy is een 'Duracell-konijn dat voortdurend bezig is zich op te winden'. Rechters zijn lafaards en voetballers slecht opgevoede jongens die beter hun hersens dan hun spieren kunnen trainen. Er zijn te veel immigranten in Frankrijk, 'mensen die er niet zouden moeten zijn'. De socialistische partij moet harakiri plegen en zichzelf omdopen tot 'Partij van de Vooruitgang'.

Iedereen krijgt onder uit de zak in het gisteren verschenen boek Un président ne devrait pas dire ça ('dat zou een president niet moeten zeggen'), waarvoor de Franse president Hollande de afgelopen vier jaar 61 keer sprak met twee journalisten van Le Monde.

Over zichzelf is Hollande wel tevreden. Hij noemt zichzelf de beste van zijn generatie en stelt dat 'zijn leven al geslaagd is'. 'Ik zou willen dat men van mij zegt, omdat het waar is, dat ik moedig ben geweest', aldus Hollande. Ondanks de felle oppositie van zijn eigen partij hervormde hij de economie, al geeft hij toe dat er nog veel te doen is.

Het boek was bedoeld om de balans van zijn presidentschap op te maken, zodat hij een gooi kan doen naar een tweede termijn. 'Ik ben er klaar voor', zei hij deze week vanaf de omslag van het linkse blad Le Nouvel Observateur.

Kletsmajoor zonder visie

Hij is geen president, hij geeft commentaar

Partijgenoot van Hollande

Met Un président ne devrait dire pas ça lijkt hij zijn toch al zo geringe kansen verder verkleind te hebben. Iedereen viel gisteren over Hollande heen. Niet alleen de beledigde rechters en voetballers, maar ook zijn partijgenoten die vinden dat de president 'een tamelijk meelijwekkend beeld van zichzelf' heeft geschetst. Sarkozy is vaak verweten dat hij het presidentschap heeft onttoverd door zijn voorliefde voor bling bling en het societyleven, maar Hollande heeft het ambt nog meer besmeurd, zei een afgevaardigde die hem altijd gesteund heeft.

Hollande wordt door zijn critici vooral verweten dat hij een kletsmajoor zonder visie is, die anderen genadeloos bekritiseert, maar zelf de platitudes aaneenrijgt. 'Hij is geen president, hij geeft commentaar', zei een partijgenoot. In een commentaar vergeleek Le Parisien het banale gebabbel van Hollande met de verheven liefdespoëzie van zijn voorganger Mitterrand, die toevallig ook deze week verscheen. 'Hij zou in psychoanalyse moeten gaan, hij is niet gemaakt voor deze baan', zei een socialistische medestander.

Hollande moet in december beslissen of hij zich herkiesbaar stelt. Als hij zich terugtrekt, zou hij moeten toegeven dat hij ernstig gefaald heeft. Bovendien zal in de Parti Socialiste een opvolgingsstrijd uitbreken die de partij kan verscheuren. 'Ik ben niet bang om te verliezen', zegt Hollande in het boek. 'Ik zal niet gefrustreerd zijn en zal het de Fransen niet verwijten.'