Ventilatoren verspreiden water ter verkoeling van terrasgangers in Madrid.
Ventilatoren verspreiden water ter verkoeling van terrasgangers in Madrid. © AFP

Hitte in Spaanse schoollokalen is ondraaglijk, maar provinciebestuurder adviseert waaiers

Overheid vindt maatregelen in hittegolf niet nodig

'Vouwen, vouwen en vouwen, en je hebt een waaier. Zo deden we dat vroeger, en het is een goede bezigheidstherapie voor de kinderen.' Zo luidt het advies van Jesús Sánchez Martos, een provinciebestuurder op leeftijd in Madrid, nadat hem klachten ter ore waren gekomen over de hoge temperaturen in de scholen.

De temperaturen in Spanje zijn ongekend hoog voor juni. Voor de komende dagen wordt verwacht dat het kwik tot 42 graden stijgt. Het Staatsagentschap voor Meteorologie heeft voor het binnenland Code Oranje afgegeven: 'een belangrijk risico'. Sinds 1981 is het niet voorgekomen dat een hittegolf zich zo vroeg in het jaar aandiende.

Ricardo García Herrera, hoogleraar Fysica van de Atmosfeer, zei tegen radiozender SER dat het verband met klimaatverandering onmiskenbaar is. 'De zomer duurt elk jaar een dag langer', ziet de Madrileense hoogleraar. Door de CO2-uitstoot is volgens hem ook de Atlantische Oceaan opgewarmd, waardoor die het Iberisch Schiereiland minder verkoeling kan brengen.

De vroege zomerstart is een probleem: de scholen zijn nog bezig. Pas volgende week sluiten ze voor een lange vakantie. En omdat ze 'szomers toch dicht zijn, zo redeneren politici, is het niet nodig dure airco of ventilators te installeren. Daarover is nu een discussie ontstaan die al even verhit is als de buitentemperatuur: ouders en leraren vinden de temperaturen in de klas ondraaglijk.

Het kan toch niet dat scholen de enige werkplek zijn waarvoor de wettelijke limiet van 27 graden niet geldt?

Lerares Susana Carpintero

28 graden in de klas

'Niet één openbare school in Madrid is erop ingericht de hitte te kunnen verdragen', vertelde Susana Carpintero, wiskundeleraar in Madrid, aan onlinekrant El Confidencial. 'Geen ventilators, geen airco en op veel lokalen staat de hele ochtend de zon. Het kan toch niet dat scholen de enige werkplek zijn waarvoor de wettelijke limiet van 27 graden niet geldt? In mijn klas was het om half negen al 28 graden.'

Er zijn ouders die het heft in eigen handen nemen, geld inzamelen en ventilatoren aan het plafond hangen. Andere ouders, uit Sevilla, stuurden hun kind in zwemkleding naar school, gewapend met een spandoek: 'Queremos aulas, no saunas' ('We willen lokalen, geen sauna's').

Kinderen werden overgebracht naar het mortuarium; de doden beschikken wel over airco

In Madrid moest donderdag een school worden ontruimd. De kinderen werden, levend en wel, overgebracht naar het mortuarium; de doden beschikken wel over airco.

De Madrileense provinciebestuurder Sánchez Martos houdt echter voet bij stuk. 'Airco is niet de oplossing voor alles', legt hij uit. Je kunt volgens hem ook een raam openzetten en constant water drinken. En, zo waarschuwde hij: 'De airco kan schade toebrengen aan de ogen en de nek van de leerlingen.'