Studenten protesteren tegen Gülen.
Studenten protesteren tegen Gülen. © AFP

Gülenaanhangers vrezen geweldsgolf in Nederland

Aanhangers van de Gülenbeweging in Nederland vrezen een 'geweldsgolf' als Turkse-Nederlanders die nu zomervakantie vieren in Turkije over enkele weken terugkeren naar Nederland. Daarvoor waarschuwden ze vrijdag op een persconferentie.

Meer lezen

'Hij noemde mij terrorist en verrader': een interview met Saniye Calkin (+), die wordt bedreigd omdat ze Gülen-aanhangster is.

Volgens Saniye Calkin, woordvoerster van de Gülenbeweging, krijgen Turkse-Nederlanders op vakantie in Turkije constant van media en politici te horen dat de Gülenbeweging achter de mislukte coup zit. Ze kunnen hierdoor vol woede terugkeren van vakantie en geweld gebruiken tegen Gülenaanhangers. Calkin vreest vooral de confrontatie tussen schoolgaande kinderen: 'Zijn docenten voldoende voorbereid om effectief om te gaan met de conflicten die eraan zitten te komen?'

De afgelopen weken had de Nederlandse Gülenbeweging al te kampen met geweldsincidenten, dreigementen en brandstichting. Op sociale media circuleren 'zwarte lijsten' met Gülenaanhangers. Donderdag liet minister Van der Steur (Justitie) weten dat er tientallen aangiften zijn gedaan van bedreiging of intimidatie in de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Selma Ablak, directeur van het multiculturele vrouwenplatform ZijN, had het over een 'angstcultuur' onder leden van de Nederlandse Gülenbeweging. Uit vrees voor geweld en bedreigingen zouden Turkse-Nederlanders elke band met de Gülenbeweging vermijden. 'Ze durven niet meer voor hun mening uit te komen uit angst voor represailles.'

Expliciet afwijzen

Rutte: geen haat

Premier Rutte zei vrijdag dat hij van de officiële vertegenwoordigers van Turkije in Nederland verwacht dat zij bijdragen aan de rust. De grens ligt bij aanzetten tot haat of geweld. ‘Wie daar overheen gaat, vindt onze politie en justitie op zijn weg’, aldus Rutte. ‘We beoordelen mensen niet omdat zij zogenaamd bij een grotere groep horen. Dat Gülenaanhangers in Turkije verdacht worden van de couppoging, wil niet zeggen dat een Turks-Nederlandse winkelier in Nederland daar iets mee te maken heeft.’

Om die angstcultuur te doorbreken riepen Ablak en andere Gülenaanhangers de Nederlandse overheid op tot 'preventieve maatregelen'. Specifiek werd gevraagd om maatregelen die de financiën raken van Turks-Nederlandse organisaties die geld uit Turkije ontvangen om in Nederland 'stemming te maken' tegen Gülenaanhangers. Welke organisaties dat zijn, werd er niet bij gezegd.

Vrijdag riep een aantal andere Turks-Nederlandse organisaties (waaronder Mili Görus en Turkse Federatie Nederland) op 'verre te blijven van acties die tot ontsporing kunnen leiden en ook niet in de val te trappen van provocateurs'. Deze organisaties geloven dat de coup van 15 juli 'de geschiedenis zal ingaan als de zege van de democratie van het Turkse volk'.

Volgens de Nederlandse Gülenbeweging zijn oproepen tot terughoudendheid en kalmte niet genoeg. Turks-Nederlandse organisaties moeten het geweld van de afgelopen dagen veel explicieter afwijzen.

Saniye Calkin betwijfelt of dat zal gebeuren. Afgelopen week verspreidde Diyanet, het Turks ministerie voor godsdienstzaken, een verklaring waarin weliswaar elke vorm van geweld en intimidatie wordt verworpen, maar anderzijds de Gülenbeweging wordt gelijkgesteld aan terreurorganisaties als IS en Boko Haram. Volgens Calkin heeft ook de Turkse ambassadeur in Nederland, Sadik Arslan, olie op het vuur gegooid door in een interview met de NOS de Gülenbeweging in verband te brengen met terrorisme.