Manuel Valls loopt het Elysée binnen.
Manuel Valls loopt het Elysée binnen. © EPA

Franse premier Valls: 'Imams alleen nog in Frankrijk opleiden'

Frankrijk moet de relatie met de islam opnieuw opbouwen. Dat zegt de Franse premier Manuel Valls in een interview met de Franse krant Le Monde. Valls wil dat imams voortaan in Frankrijk worden opgeleid, en dat moskeeën niet meer met buitenlands geld worden gefinancierd.

De Franse zomer staat in het teken van drie terreuraanslagen. Na Magnanville (twee politieagenten doodgeschoten) en Nice (84 doden), was afgelopen maandag een priester het slachtoffer van twee jihadisten in het Noord-Franse Saint-Etienne-du-Rouvray. Na de drie aanslagen groeit de kritiek op de Franse veiligheidsdiensten. Oppositieleider Nicolas Sarkozy noemde de huidige regering 'verlamd'.

Dat één van de twee daders een enkelband droeg en ondanks dat hij op de radar van de inlichtingendiensten stond toch een aanslag kon plegen, noemt Valls 'een nederlaag' voor justitie. 'Dat moet je toegeven.' De 19-jarige dader had tien maanden vastgezeten en was sinds maart op vrije voeten. Vrijdag werd een Syrische asielzoeker opgepakt in verband met het onderzoek. In totaal zijn vijf personen aangehouden. Twee hiervan zijn alweer vrijgelaten.

Toch is Valls geen voorstander van hardere sancties. Het behouden van de rechtsstaat heeft hoge prioriteit, aldus de premier. Geradicaliseerde jongeren uit voorzorg opsluiten, zoals Sarkozy eerder deze week voorstelde, is 'onacceptabel. Mijn regering zal niet de regering worden die een Franse Guantanamo opent.' Sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 geldt in Frankrijk de noodtoestand.

Tijdelijk verbod

Na de priestermoord zei de imam van de grootste moskee in Parijs dat de moslimgemeenschap moet nadenken over het opleiden van gelovigen in Frankrijk. Valls gaat nog een stap verder: hij wil dat imams tegenwoordig alleen nog maar in Frankrijk worden opgeleid. Ook wil hij een tijdelijk verbod op buitenlandse financiering van moskeeën. 'De relatie met de islam moet opnieuw vanaf nul worden opgebouwd.'

Vrijdag bracht het nieuwsagentschap van Islamitische Staat Amaq een video naar buiten. Hierin roept één van de twee aanslagplegers van Saint-Etienne-du-Rouvray jihadisten op meer aanslagen in Frankrijk en andere landen uit de coalitie tegen IS te plegen.