Fiets van straatfotograaf Bill Cunningham naar New-York Historical Society

Legendarische New Yorker legde modetrends Manhattan vast

De persoonlijke bezittingen van de New Yorkse straatfotograaf Bill Cunningham zijn geschonken aan de New-York Historical Society.

Cunningham (1929-2016) fotografeerde voor The New York Times jarenlang de rubrieken 'Evening Hours' en vooral 'On the Street', waarin hij de mode in de straten van Manhattan vastlegde. Hij fietste tot op zeer hoge leeftijd rond op zijn bekende fiets van het merk Biria in een blauw multifunctioneel uniformjasje, dat hij altijd in Parijs aanschafte, een bekende verschijning in het hart van de stad.

De documentaire Bill Cunningham New York maakte van hem definitief een legendarische verschijning in de mode- en fotowereld

Zijn manier van werken werd vastgelegd in de documentaire Bill Cunningham New York uit 2011, die zijn reputatie tot ver buiten de stads- en landsgrenzen vestigde en van hem definitief een legendarische verschijning in zowel de mode- als de fotowereld maakte.

De New-York Historical Society heeft van de beheerders van de nalatenschap het rijwiel, het blauwe jasje en de Nikon camera gekregen, waarmee Cunningham zijn werk deed. De rubriek 'On the Street' was niet alleen invloedrijk omdat die de mode van de dag registreerde, maar ook omdat de fotograaf met zijn scherpe oog snel modetrends oppikte.

Naast de fiets is ook zijn persoonlijke bibliotheek en een speciaal voor hem ontworpen fietshelm, gemaakt door warenhuisketen Bergdorf Goodman, aan de New-York Historical Society overgedragen.