Demonstranten eisen gerechtigheid voor de slachtoffers van de brand.
Demonstranten eisen gerechtigheid voor de slachtoffers van de brand. © AFP

Felle kritiek na 'onmenselijk' en 'harteloos' interview Theresa May over Grenfell-ramp

'Onmenselijk', 'harteloos' en 'kil'. Dat waren in Engeland de reacties op een interview dat de Britse premier Theresa May vrijdagavond naar aanleiding van de Grenfell Ramp heeft gegeven op de BBC. Ze gaf geen antwoorden op vragen, herhaalde dezelfde platitudes en weigerde toe te geven dat het gemoed in het land totaal verkeerd heeft ingeschat.

Eerder op de dag had ze alsnog een bezoek aan het rampgebied gebracht om overlevenden te ontmoeten, maar de premier werd uitgejouwd door een woedende menigte. Een dag eerder had ze tijdens een bezoek alleen met hulpverleners gesproken.

Tekst gaat verder onder de video

Woedende demonstranten

De woede over de brand in West-Londen die aan mogelijk honderd mensen het leven heeft gekost neemt toe. Vrijdagavond bezetten honderden demonstranten het stadsdeel kantoor van Chelsea & Kensington, om vervolgens te marcheren naar de BBC, het parlement en Downing Street. De demonstranten willen dat overlevenden opnieuw worden gehuisvest in dezelfde buurt, eisen duidelijkheid over het aantal slachtoffers en willen dat de verantwoordelijke bestuurders, politici en ondernemers worden vervolgd. Door haar koele optreden is May het mikpunt van de meeste woede. 'Lafaard, lafaard,' hoorde ze in Noord-Kensington.

Koningin Elizabeth bracht vrijdag ook een bezoek aan opvangcentra en werd, anders dan de premier, met open armen ontvangen. Vandaag is de officiele viering van haar verjaardag, met als hoogtepunt de Trooping the Colour op de Horse Guards Parade, maar de vorstin verkeert niet in feeststemming. 'Het is normaal gesproken een feestdag, maar dit jaar is het moeilijk om te ontkomen aan de zeer donkere stemming in de natie,' liet ze weten. 'Gruwelijke verhalen van brandweermannen over die nacht dragen bij tot die stemming. Wat zij hebben meegemaakt is moeilijk voor te stellen.'

Onderzoek

De politie is een onderzoek begonnen. De interesse van de speurders zal onder meer uitgaan naar het bedrijf dat de ontvlambare panelen heeft geïnstalleerd. Om 5000 pond te besparen koos Harley Facades voor een materiaalsoort die in landen als Duitsland en de Verenigde Staten verboden is bij hoogbouw. De Grenfell Tower vatte vlam als een lucifer.

Eigenaar Ray Bailey, zo heeft The Daily Mail ontdekt, blijkt miljoenen te hebben gestopt in overzeese fondsen om zo geen belasting te hoeven betalen. Hij heeft ook een van zijn bedrijven failliet laten gaan om crediteuren te ontlopen.

Lees meer over de grote brand in Londen

Waarom heeft de rijkste Britse gemeente de flatbewoners in de steek gelaten?
Met de ramp in Kensington is de verzorgingsstaat in vlammen opgegaan. Waar Jeremy Corbyn een arm sloeg om de schouder van een verdrietige vrouw, daar sprak Theresa May donderdag op veilige afstand met hulpverleners. (+)

Als ratten in de val: zo was de hellenacht in verwaarloosde flat Londen
Londen gebruikt oude flats om arme bewoners te huisvesten. Brandveilig zijn die gebouwen vaak niet, zoals woensdag bleek in West-Londen. Minstens twaalf mensen stierven in de vuurzee.

Na de brand in Londen rijst de vraag: hoe veilig zijn onze flats?
Nederlandse gebouwen moeten voldoen aan strenge brandveiligheidsmaatregelen om rampen als die in de Londense flat te voorkomen. Alleen: datzelfde geldt voor Engelse flats. Kan het in Nederland dan ook misgaan? Vijf vragen over brandveiligheid in Nederland.