FBI-chef James Comey (L) en zijn NSA-collega Mike Rogers.
FBI-chef James Comey (L) en zijn NSA-collega Mike Rogers. © REUTERS

FBI maakt gehakt van aantijgingen Trump dat Obama hem heeft laten afluisteren

Onderzoek naar rol Trump-campagne bij Russische hacks

FBI-chef James Comey en zijn NSA-collega Mike Rogers hebben maandag in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres gehakt gemaakt van de beschuldiging van president Trump dat zijn voorganger Obama hem heeft laten afluisteren.

Op vragen van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden zei Comey dat de FBI noch het ministerie van Justitie informatie heeft die Trumps beschuldiging ondersteunt. Ook Rogers zei dat zijn dienst niet deze informatie beschikt. 

Het is uitzonderlijk dat een president zo openlijk wordt tegengesproken door de chefs van de FBI en de inlichtingendiensten. Rogers en Comey werden door de commissie aan de tand gevoeld op een hoorzitting over de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen.

Volgens Comey is het niet mogelijk dat Obama op eigen houtje opdracht zou hebben gegeven om Trump af te luisteren. 'Dat kan alleen met toestemming van de rechter. Het is een heel strikte procedure, waarbij alle drie takken van de overheid betrokken zijn. Geen enkele president kan in zijn eentje opdracht geven iemand af te luisteren', zei Comey.

Rogers liet geen spaan heel van de suggestie van het Witte Huis dat de NSA de Britse inlichtingendienst GCHQ Trump had laten afluisteren, zodat er 'geen Amerikaanse vingerafdrukken' te vinden zouden zijn op het onderzoek. Hij verzekerde dat de NSA de Britten daar nooit om heeft gevraagd.

Ongebruikelijk

Volgens hem zou dat niet alleen tegen de Amerikaanse wet zijn, maar ook tegen de afspraken binnen de Five Eyes, het samenwerkingsverband tussen de inlichtingendiensten van de VS, Groot-Brittannie, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Rogers noemde de suggestie 'nonsens' en 'volstrekt belachelijk'.  

Volgens Rogers waren de Britten uiteraard geïrriteerd door de aantijgingen, maar hij betwijfelde of de samenwerking met de Britten veel schade zal oplopen. 'Onze relatie is sterk genoeg. Maar het helpt bepaald niet.' 

Comey en Rogers zeiden ook dat ze ervan overtuigd zijn dat de Russen hebben geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden in de hoop Trump in het zadel te helpen, iets dat Trump nog steeds weigert te erkennen. In hoeverre de Russische inmenging de doorslag heeft gegeven, durfde Comey niet te zeggen. Dat werd door Trump meteen in een tweet uitgelegd als een bewijs van het tegendeel: 'De NSA en de FBI vertellen het Congres dat Rusland het electorale proces niet heeft beïnvloed'. In een andere tweet eiste hij dat de commissie ook de contacten tussen Hillary Clinton en de Russen zou onderzoeken.

Luidruchtig

Comey zei tegen de commissie dat de Russen 'ongebruikelijk luidruchtig' te werk gingen bij hun pogingen de verkiezingen te beïnvloeden. 'Het leek er bijna op dat het hun niet kon schelen dat we het wisten.' Volgens Comey begon de FBI vorig jaar zomer al een onderzoek naar de mogelijke banden van de Trumpcampagne met de Russen. Dat riep bij de Democraten meteen de vraag op waarom hij daarover nooit iets heeft gezegd, terwijl hij vlak voor de verkiezingen wel meldde dat er een nieuw onderzoek tegen Hillary Clinton was ingesteld.

Commissievoorzitter Devin Nunes, een fervent aanhanger van Trump, verzekerde dat zijn ploeg tot op de bodem zal gaan. Maar tijdens het verhoor van Comey en Rogers waren de verschillen tussen de Democraten en de Republikeinen al snel te zien. Terwijl de Democraten de twee bestookten met een spervuur aan vragen over de contacten tussen de Russen en Trumps medewerkers, concentreerden de Republikeinen zich op de lekken bij de inlichtingendiensten.

Als blijkt dat Trumps campagne met de Russen onder een hoedje speelde, zou dat 'een van de schokkendste gevallen van verraad aan onze democratie zijn', zei Adam Schiff, een Democraat.

Lees meer over Trumps beschuldigingen

Trumps verwijten richting Obama vallen niet in goede aarde
Sinds president Donald Trump zijn voorganger Obama van afluisterpraktijken betichtte, kan hij rekenen op kritiek vanuit het Obama-kamp.

Met 'Obama-gate' onthutst Trump nu zelfs Republikeinen
Trumps beschuldiging liet politiek Washington in verwarring achter. Ook veel Republikeinen hadden geen idee waar de president zich op baseert.