President Hollande met premier Valls (R).
President Hollande met premier Valls (R). © AP

EU stemt unaniem in met steunverzoek Frankrijk

Frankrijk krijgt steun van alle lidstaten van de Europese Unie, mogelijk ook militair. De 28 lidstaten stemden dinsdag unaniem in met een steunverzoek dat de Franse president Hollande maandag indiende. De landen mogen zelf kiezen op welke manier de steun wordt vormgegeven.

Frankrijk deed een beroep op artikel 42, lid 7, van het EU-verdrag. Daarin staat dat als een lidstaat op zijn grondgebied wordt aangevallen, de overige landen de plicht hebben 'met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen'. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Unie dat een lidstaat beroep doet op het artikel.

Sinds de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag, waarbij 129 mensen om het leven kwamen, is de houding van Frankrijk tegenover Islamitische Staat verhard. Afgelopen nacht werd de Syrische stad Raqqa, 'hoofdstad' van IS, voor de tweede keer in korte tijd zwaar gebombardeerd. De uitkomst van deze bombardementen is onduidelijk; IS zou zich de afgelopen weken uit de stad hebben teruggetrokken en zijn verhuisd naar een nog onbekende plaats.

Klopjacht

Ook gaat de klopjacht op de daders en planners van de aanslagen van afgelopen vrijdag onverminderd door. In de nacht van maandag op dinsdag heeft de Franse politie 128 huiszoekingen uitgevoerd. De nacht ervoor werden bij 168 huiszoekingen 23 personen gearresteerd en 31 wapens in beslag genomen. De Franse politie zoekt nog naar zeker één dader.

De minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, kondigde aan zwaar te willen investeren in de nationale politie. Op de politie werd de afgelopen jaren juist bezuinigd: tussen 2007 en 2012 werd het politiebudget met 17 procent gekort. Cazeneuve wil de uitgaven terugtrekken naar het oude niveau.

We zijn aan de winnende hand

John Kerry

Premier Manuel Valls liet tegenover France Inter weten dat hij 10 duizend extra politieagenten wil opleiden. Hiernaast wil ook hij meer uitgeven aan nationale veiligheid. Hierdoor zal het begrotingstekort 'noodzakelijkerwijs' oplopen. 'Europa moet dat begrijpen', aldus Valls tegenover France Inter. Brussel gaf later dinsdag aan inderdaad begrip te hebben voor de situatie.

Valls zei ook dat 'bepaalde vrijheden' zullen worden beperkt, om de veiligheid te kunnen waarborgen. Welke vrijheden hij hiermee bedoelt, is nog niet duidelijk. Wel kondigde de minister van Transport aan veiligheidspoortjes op alle treinstations te willen plaatsen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is in Parijs om met Hollande te praten over de samenwerking in de strijd tegen IS. In een persconferentie na de bespreking liet hij weten dat de coalitie terrein wint, en IS wordt teruggedrongen.