In Elazig explodeerde een autobom voor het hoofdkwartier van de politie.
In Elazig explodeerde een autobom voor het hoofdkwartier van de politie. © AP

Erdogan zegt dat Gülen-aanhangers betrokken waren bij aanslagen

De Turkse president Erdogan heeft aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen beticht van betrokkenheid bij de drie bomaanslagen in het oosten van Turkije. Op woensdagavond en donderdagochtend ontploften twee autobommen nabij politiebureaus. Donderdagmiddag werd een militair konvooi getroffen door een bermbom. Er vielen 11 doden en 226 gewonden.

Erdogan deed de beschuldiging in een toespraak op televisie na de aanslagen. Onder de doden waren zeven militairen en agenten.

Volgens de president werkten aanhangers van Gülen, die hij beschuldigt van betrokkenheid bij de mislukte coup in juli, samen met de Koerdische PKK bij de aanslagen. Erdogan zei dat Turkije geconfronteerd wordt met terreuraanvallen van bewegingen die met elkaar samenwerken. Hij noemde ook Islamitische Staat (IS).

Erdogan, die geen bewijzen leverde voor zijn beschuldiging, heeft de VS gevraagd om uitlevering van Gülen. Hij zei dat Washington dit moet doen omdat Ankara een 'strategische partner' is van de VS. De president zei dat hij Obama een jaar geleden al had gevraagd om Gülen uit te leveren. Na de mislukte coup heeft hij dit opnieuw gedaan.

De geestelijke, die aan het hoofd staat van de ooit machtige Gülen-beweging, woont sinds 1999 in ballingschap in Pennsylvania. Gülen wijst zelf iedere beschuldiging van de hand. Washington heeft in reactie op het uitleveringsverzoek gevraagd om bewijs van betrokkenheid van de geestelijke bij de staatsgreep.

De eerste van de serie aanslagen werd gepleegd met een autobom. Doelwit was een politiebureau in Van, de meest oostelijke provincie van Turkije die grenst aan Iran. Daarbij kwamen een politieagent en twee burgers om het leven. Meer dan zeventig anderen raakten gewond, onder wie twintig agenten.

De dader kon volgens de autoriteiten niet bij het politiebureau komen, omdat barricades de straat blokkeerden. De bom werd daarom veertig meter van het gebouw tot ontploffing gebracht.

Donderdagochtend ontplofte een tweede autobom bij het politiehoofdkwartier in de stad Elazig, gelegen in de gelijknamige provincie. Zeker drie politieagenten zijn omgekomen, meldt staatspersbureau Anadolu. Volgens de autoriteiten zijn 146 gewonden gevallen; veertien van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

Konvooi

Een derde aanslag vond donderdagmiddag plaats. Een bermbom trof een militair konvooi in de zuidoostelijke regio Bitlis. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en raakten zeven personen gewond. Ook is een dorpswachter in dezelfde provincie gedood door Koerdische militanten, zo meldden Turkse media.

De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar de Turkse premier Binali Yildirim en de minister van Defensie wezen direct naar de Koerdische PKK. 'We hebben opnieuw gezien dat de PKK een bloedige organisatie is die niet aarzelt om de mensen te vermoorden voor wie ze zegt te vechten', aldus de minister. De autoriteiten lieten weten dat de vermeende dader van de aanslag in Van is opgepakt. Over zijn identiteit is nog niets bekendgemaakt.

In het oosten van Turkije hebben Koerdische militanten het afgelopen jaar meerdere malen politiebureaus aangevallen, nadat het bestand tussen Koerden en de Turkse regering uiteen is gevallen.