De Turkse president Erdogan
De Turkse president Erdogan © AFP

Erdogan: Westen steunde coupplegers en terroristen

De mislukte staatsgreep in Turkije van 15 juli was niet alleen in Turkije gepland, maar ook in het buitenland. Het Westen heeft de coupplegers en terroristen gesteund. Die beschuldiging uitte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag voor een gehoor van zakenmensen in Ankara.

De Turkse leider houdt de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup. De Gülen-beweging wordt in Turkije beschouwd als een terroristische organisatie. Sinds de couppoging zijn in Turkije vele instellingen gesloten en duizenden mensen vastgenomen, ontslagen of geschorst die banden zouden hebben met de beweging.

Turkije wil de uitlevering van Gülen, maar de VS dringen aan op een eerlijk proces en een formeel verzoek met bewijs, wat Erdogan dan weer woedend maakt.

Relatie

De relatie tussen Turkije en het Westen staat al zwaar onder druk.
Maandag dreigde de Turkse minister Mevlüt Cavusoglu van Buitenlandse Zaken het vluchtelingenakkoord met de EU op te zeggen als Europa de visumplicht voor Turken niet binnen enkele maanden opheft. Brussel houdt onverkort vast aan de voorwaarden voor visumvrij reizen.

Zeker door de harde wijze waarop Turkije reageert op de mislukte staatsgreep lijkt de kans klein dat Europa visumvrij reizen op de door Ankara geëiste termijn mogelijk zal maken. Turkije voldoet niet aan de criteria voor opheffing.

Turkije protesteerde maandag bij de Duitse zaakgelastigde in Ankara tegen de beslissing van het Duitse constitutionele hof om president Erdogan afgelopen weekeinde geen toestemming te geven Turkse demonstranten in Keulen per videoverbinding toe te spreken. 'Onaanvaardbaar', aldus een woordvoerder van de president.