President Erdogan eerder deze maand in Istanbul.
President Erdogan eerder deze maand in Istanbul. © AFP

Erdogan: VS hebben geen reden Gülen niet uit te leveren

De Verenigde Staten hebben 'geen reden' om de islamitische geestelijke Fethullah Gülen niet uit te leveren. Dat zal de Turkse president Tayyip Erdogan vandaag zeggen tegen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, liet Erdogan weten vanuit Ankara.

De Turkse regering beschuldigt de invloedrijke Gülen ervan achter de mislukte staatsgreep van 15 juli te zitten. Turkije zal de VS documenten blijven leveren om uitlevering van Gülen te rechtvaardigen, aldus Erdogan.

Erdogan zei daarnaast dat Turkije en de VS strategische partners zijn, het niet uitleveren van Gülen zou de relatie met de Verenigde Stateni niet ten goede komen.

Formeel verzoek

Turkije heeft gisteren bij de VS formeel een verzoek ingediend voor de uitlevering van Gülen. Het verzoek werd echter niet gedaan in verband met de couppoging.

'We kunnen bevestigen dat Turkije om de uitlevering van Gülen heeft gevraagd', zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Welke reden Ankara wel gaf voor het uitleveringsverzoek, liet de woordvoerder in het midden.

Vandaag bezoekt Biden de Turkse hoofdstad Ankara. Biden heeft daar een ontmoeting met Erdogan en premier Binali Yildirim.

Grootschalige zuivering

Washington heeft de coup in Turkije veroordeeld, maar staat ook kritisch tegenover de grootschalige zuivering die daarna plaatsvond en -vindt. Circa 80 duizend militairen, ambtenaren, journalisten en wetenschappers verloren hun werk of werden op non-actief gesteld, terwijl 20 duizend mensen werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte machtsgreep.

De Turkse premier Binali Yildirim liet eerder weten dat een compromis over de uitlevering van Gülen niet mogelijk is. 'Het belangrijkste om onze relatie met de VS te verbeteren is de uitlevering van Gülen, waarover niet onderhandeld kan worden', zei hij.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stuurt een team naar Turkije om de Turkse beschuldigingen te onderzoeken dat Gülen achter criminele activiteiten zou zitten.