Verkeer in Bangalore, India.
Verkeer in Bangalore, India. © EPA

Elite in India verliest geliefd statussymbool: zwaailicht op auto

Een rood zwaailicht bovenop je auto is een geliefd statussymbool voor mensen met geld en connecties in India: het verkeer maakt plaats voor je op overvolle wegen, je hoeft niet meer voor stoplichten te wachten en slagbomen gaan zonder vragen voor je omhoog. Maar nu moeten deze vips hun geliefde 'lal bhatti' van het dak schroeven: de regering heeft woensdag besloten dat het ding door niemand meer mag worden gebruikt. Per 1 mei dient het volk alleen nog maar opzij te gaan voor ambulances, politie, leger en brandweer.

Transportminister Nitin Gadkari presenteerde het als een 'historisch' moment, omdat de rode knipperlichten ooit zijn geïntroduceerd door de Britse kolonisator voor zijn eigen elite. 'Mensen voelden zich slecht over hoe machthebbers het zwaailicht gebruiken. Het is een enorm democratisch besluit.' De minister riep mensen met een lal bhatti op deze binnen tien dagen van hun voertuigen te verwijderen. De Times of India meldt dat Gadkari de knipperlichten al van zijn eigen wagens heeft laten halen.

De Times of India meldt dat transportminister Gadkari de knipperlichten al van zijn eigen wagens heeft laten halen.

'Dit hadden we al veel eerder moeten verbieden', twittert de Indiase premier Modi. Want: 'Iedere Indiër is speciaal. Iedere Indiër is een vip.'

Hij maakt er mooie sier mee, maar het plan komt niet uit de koker van zijn regering: in 2013 oordeelde het hooggerechtshof al dat het misbruik van de zwaailichten een 'plaag voor de samenleving' was. Hierna werd een compleet verbod steeds waarschijnlijker. In 2014 verbood Arvind Kejriwal, de premier van Delhi en een politieke tegenstander van Modi, de zwaailichten al voor hemzelf en zijn kabinetsleden. De afgelopen maanden hebben ook de nieuwe deelstaatpremiers van Punjab en Uttar Pradesh de rode lichten afgeschaft.

Het nieuws is juichend ontvangen want de zwaailichten waren voor velen een bron van ergernis. Elke deelstaat mocht tot nu toe zelf besluiten wie er voor het gebruik in aanmerking kwam. Zeker in kleinere steden werden de lal bhatti door lokale politici gebruikt om te laten zien hoe belangrijk ze waren. Ze waren ook ontdekt door criminelen, die er dankbaar gebruik van maakten omdat de politie niet snel een auto durft tegen te houden als er een rood licht op het dak staat te gloeien.