Een bruid laat zich fotograferen voor de Eiffeltoren.
Een bruid laat zich fotograferen voor de Eiffeltoren. © ANP

Einde aan Parijs' pleziertje: Eiffeltoren krijgt muur van gepantserd glas

Sinds het EK Voetbal in 2016 wordt de toren al omgeven door een geïmproviseerde omheining van lelijke hekken. Deze herfst worden de hekken vervangen door een tweeënhalve meter hoge muur van gepantserd glas die de toeristische trekpleister tegen een terroristische aanslag moet beveiligen.

De muur maakt een einde aan een oud Parijs' pleziertje: zo maar even onder de Eiffeltoren doorlopen

Gemeenteraadsleden van Parijs begrijpen de noodzaak van een goede beveiliging, maar vrezen dat de Eiffeltoren een 'fort' zal worden. 'Deze maatregelen mogen de architectonische aspecten van de omgeving niet verstoren', vindt Catherine Dumas van de Republikeinen.

Volgens wethouder Jean-François Martins zal de glazen muur juist een grote verbetering zijn vergeleken met de 'schandelijke' hekken die er nu staan. 'Dankzij de glasplaten zullen Parijzenaars en toeristen weer een aangename blik op het monument hebben, vanaf het Champs de Mars en de Pont d'Iéna', aldus Martins.

De Eiffeltoren, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889, is het best bezochte betaalde monument ter wereld. Elk jaar komen er zes miljoen bezoekers op af.

De glazen muren zullen 20 miljoen euro kosten. Ze worden aan de noord- en zuidzijde van de toren geplaatst, de kanten van de Seine en het Champs de Mars. De toegang tot de toren wordt verplaatst naar de tuinen aan de zijkant. Het plein onder de toren blijft gratis toegankelijk, maar de bezoeker zal eerst de veiligheidscontroles moeten passeren. Daarmee komt een einde aan een oud Parijs' pleziertje: zo maar even onder de Eiffeltoren doorlopen.

(Tekst gaat verder onder foto.)

De glazen muur rond de Eiffeltoren vestigt eens te meer de aandacht op de veiligheidsproblemen in Parijs, dat in 2015 getroffen werd door twee terroristische aanslagen. In 2016 kwam 6 procent minder toeristen naar de Franse hoofdstad. Het aantal buitenlandse toeristen daalde met 10 procent, het aantal Franse toeristen met 2 procent. Voor 2017 wordt een terugkeer naar het niveau van voor de aanslagen verwacht.

Machetes

Een uitstapje naar de Eiffeltoren

'Hij had nog nooit de Eiffeltoren gezien en dat vond ik voor een jongen van zijn leeftijd een gebrek in zijn opvoeding.' Columnist Max Pam nam zijn 15-jarige zoon mee naar Parijs.

De dreiging van terrorisme blijft echter bestaan. Vorige week viel de 29-jarige Egyptenaar Abdallah El-Hamahmy een militaire patrouille aan met machetes. Hij werd neergeschoten en ligt nog altijd ernstig gewond in het ziekenhuis. Bij verhoor zei hij Islamitische Staat te steunen, hoewel hij niet door de terreurorganisatie zou zijn aangestuurd.

El-Hahmamy was niet bekend bij de inlichtingendiensten en kwam eind januari legaal naar Parijs op een toeristenvisum. De man kwam uit een welvarende familie - zijn vader was politiecommandant - en had een goed betaalde commerciële functie in de Verenigde Arabische Emiraten. De Franse justitie onderzoekt of hij geradicaliseerd is na zijn huwelijk met een Saoedische vrouw.

In Parijs kocht hij twee machetes. Ook nam hij deel aan een rondleiding door het Louvre, om het terrein te verkennen. Het lijkt erop dat hij wilde sterven bij zijn terreurdaad. Voor zijn vertrek naar Frankrijk had hij een vriend zijn creditcard en de sleutels van zijn appartement gegeven. Ook had hij gevraagd zijn bezittingen te verkopen.