Ebru Umar
Ebru Umar © ANP

Ebru Umar bereid in Nederland verklaring af te leggen

Publiciste Ebru Umar is bereid in Nederland een verklaring af te leggen in haar rechtszaak die dinsdag in de Turkse plaats Kusadasi is begonnen. Umar staat terecht wegens belediging. Ze is echter in Nederland gebleven en liet zich vertegenwoordigen door haar advocaat.

Tijdens de zitting werd besloten dat Umar in Nederland een verklaring mag afleggen; wat zoals zij begrepen heeft, zou moeten gebeuren bij een officier van justitie in Rotterdam. 'Natuurlijk wil ik dat doen. Ik zou niet weten waarom niet. Ik hoop dat de zaak, die nu tot 24 november is uitgesteld, daarmee snel in mijn voordeel wordt beslist.'

Umar wordt verdacht van belediging omdat ze de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het huidige Turkije, in april dictators had genoemd. Umar zat toen vast in Turkije.

De columniste is 'prettig verrast' door het verloop van het proces tot nu toe. 'Er was geen gedoe dat ik er niet was en het is meegaand dat ik hier een verklaring mag afleggen.'

Profeet Mohammed

Lees ook

Lees hier het recente interview van Robert Vuijsje met Ebru Umar: 'Ik was een agendapunt voor premier Rutte.' (+)

Het is niet de enige zaak die tegen haar loopt in Turkije. Op 22 september draait het om belediging van de profeet Mohammed. In 2011 had ze een tweet gestuurd met de tekst 'Mohammed is een homo, succes gegarandeerd'. Ook is er nog een andere zaak wegens belediging van Erdogan in een tweet.

Ebru Umar werd op 23 april door de Turkse politie in haar vakantiehuis in Kusadasi aangehouden. Aanleiding waren kritische tweets over Erdogan. Ze kreeg een uitreisverbod dat op 10 mei werd opgeheven. Umar keerde direct terug naar Nederland.