Duizenden Koerden betogen in Keulen
© AFP

Duizenden Koerden betogen in Keulen

Duizenden Koerden of Duitsers van Koerdische komaf hebben zich zaterdag op de rechteroever van de Rijn in Keulen verzameld voor een grote demonstratie tegen het beleid van de Turkse president Erdogan.

Erdogan zou steeds meer als een dictator te werk gaan, vooral na de mislukte couppoging in juli. De Koerden zijn ook op de been omdat ze willen dat Turkije aanvallen op milities van Koerdische Syriërs stopzet. Dit gebeurt momenteel in het noorden van Syrië.

De Keulse politie is met naar schatting duizend man op de been om te voorkomen dat de Koerdische demonstratie tot geweldsincidenten leidt. Vrijdag braken er in Grevenbroich, ten noordwesten van Keulen, hevige ongeregeldheden uit tijdens een protestmars van Koerdische studenten. Zij raakten slaags met de politie. Drie agenten en drie betogers raakten gewond. De politie pakte 77 mensen op, vooral wegens mishandeling en verstoring van de openbare orde.

In het oosten van Turkije woedt ondertussen de strijd tussen Koerdische extremisten en de Turkse strijdkrachten voort. Bij gevechten niet ver van de Iraanse grens zijn vrijdag acht militairen gedood en acht militairen gewond geraakt, meldden de plaatselijke autoriteiten zaterdag. Dertien strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zijn gevangengenomen. De strijd tussen de vooral vanuit Irak opererende PKK en het Turkse leger is opgelaaid nadat ruim een jaar geleden een vredesoverleg tussen Ankara en de PKK mislukte.